Kompot melonowy z imbirem
gastronomia 10 lutego 2016 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 3 godziny 15 minutGotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJI500 g miąższu melona 1/2 szklanki cukru 3 szklanki wody butelkowanej 1 limonka 1 laska wanilii 4 cm świeży korzeń imbiru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do dużego rondla wlać wodę i dodać cukier. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, czubkiem noża wyskrob nasiona wanilii do wody z cukrem i umieść tam samą laskę. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, gotować przez 7–10 minut.
Krok 2
W międzyczasie obierz imbir i pokrój go w cienkie plasterki. Usuń skórkę z limonki w cienkie paski, samą limonkę przekrój na pół i wyciśnij sok.
Krok 3
Do przygotowanego syropu włóż plasterki imbiru, dodaj skórkę i sok z limonki. Zdjąć z ognia, przykryć i całkowicie ostudzić, 1 godzinę.
Krok 4
Odetnij skórkę z melona i usuń rdzeń. Miąższ pokroić w małe kostki.
Krok 5
Kostki melona zalać syropem z imbirem i wymieszać. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kompot ten wymaga minimalnej obróbki cieplnej melona, dlatego nie należy go przechowywać przez dłuższy czas – maksymalnie dwa dni na najzimniejszej półce lodówki. W tym napoju bardzo ważną rolę odgrywa wanilia – staraj się sięgać po bardzo świeże, dobrze zapakowane strąki. Po wyjęciu kapsułki z opakowania poczujesz mocny aromat. Sam strąk powinien być błyszczący i nieco wilgotny.