Do przepisu
Do kompotu malinowego lub soku owocowego można dodać niemal wszystkie „przyprawy cukiernicze” – cynamon, goździki, wanilię, anyż gwiazdkowaty, anyż. To wcale nie zaszkodzi napojowi, a wręcz przeciwnie, nabierze dodatkowego smaku i aromatu.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 12 godzGotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaKompotyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmUrodzinyPiknikSzybkoBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1,3 kg świeżych malin300 g cukru3–10 strąków kardamonu1/2 łyżeczki nasiona anyżu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zagotować 3 litry wody z cukrem, dodać przyprawy i gotować 5 minut.
Krok 2
Posortuj maliny, usuń zepsute jagody i łodygi, ale nie myj ich – mokre jagody nie nadają smaku.
Krok 3
Do gorącego syropu wlać jagody i ponownie zagotować.
Krok 4
Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić do lodówki na 8–12 godzin.