Kompot malinowy z przyprawami

Do przepisu

Do kompotu malinowego lub soku owocowego można dodać niemal wszystkie „przyprawy cukiernicze” – cynamon, goździki, wanilię, anyż gwiazdkowaty, anyż. To wcale nie zaszkodzi napojowi, a wręcz przeciwnie, nabierze dodatkowego smaku i aromatu.

Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 12 godzGotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaKompotyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmUrodzinyPiknikSzybkoBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1,3 kg świeżych malin300 g cukru3–10 strąków kardamonu1/2 łyżeczki nasiona anyżu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Zagotować 3 litry wody z cukrem, dodać przyprawy i gotować 5 minut.

Krok 2

Posortuj maliny, usuń zepsute jagody i łodygi, ale nie myj ich – mokre jagody nie nadają smaku.

Krok 3

Do gorącego syropu wlać jagody i ponownie zagotować.

Krok 4

Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić do lodówki na 8–12 godzin.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja