Kompot jagodowy
gastronomia 17 września 2014 r Do przepisu
Kompot jagodowy, który przygotujesz latem ze świeżych i aromatycznych dzikich jagód, zachwyci Cię w długie zimowe wieczory. Jego cierpkiego, bogatego smaku nie da się pomylić z innym. Oczywiście lepiej jest jeść świeże jagody. Ale ze wszystkich sposobów przechowywania darów natury na zimę, kompot jest najdelikatniejszy. Napój posiada kompozycję witaminową i z łatwością może wesprzeć organizm w zimnych porach roku. Jeśli smak kompotu wydaje się zbyt słodki, dodaj do niego odrobinę kwasku cytrynowego. Nie tylko go poprawi, ale także, działając jako konserwant, pomoże zachować napój na długą zimę.
Złożoność: łatwo Kalorie: 45,67 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,15 g/0,05 g/10,98PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSzybkoSKŁADNIKI NA 3 PORCJEjagody 400 g 300 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dokładnie opłucz jagody pod bieżącą wodą i usuń gałązki, liście i inne zanieczyszczenia. W razie potrzeby ponownie przepłucz i odsącz na durszlaku.
Krok 2
Słoiki po kompocie dokładnie umyj i wysusz. Możesz wziąć jeden trzylitrowy lub trzylitrowy słoik. To samo zrób z pokrywkami. A następnie sterylizuj je w dogodny dla Ciebie sposób.
Krok 3
Umieść jagody w przygotowanym pojemniku. Napełnij słoik wrzącą wodą aż do samej góry. Przykryj sterylną pokrywką i pozostaw na 5 minut.
Krok 4
Wodę ze słoika odlać do dużego, głębokiego rondla (jagody powinny pozostać w słoiku), dodać cukier i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
Krok 5
Zmniejsz ogień do małego i gotuj kompot przez kolejne 2-3 minuty. Powstały syrop natychmiast w trakcie gotowania wlać z powrotem do słoika z jagodami.
Krok 6
Zwiń słoik ze sterylną pokrywką i odwróć go do góry nogami. Zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w ciemnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Możesz szybko i łatwo opłukać jagody z takich zanieczyszczeń: umieść jagody w głębokim pojemniku i napełnij czystą wodą. Usuń wszelkie zanieczyszczenia wypływające na powierzchnię. Ponownie opłucz pozostałe jagody.
PRZY OKAZJI
Napój stanie się jeszcze smaczniejszy, jeśli oprócz jagód dodasz według własnego uznania maliny, jabłka, wiśnie i inne owoce lub jagody.