Kompot jabłkowy w powolnej kuchence
gastronomia 10 września 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieDrinkSzybkoSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1,5 kg średnich jabłek 250 g cukru 1,5 litra wody sok z 1 cytryny 2–3 pąki goździków Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Obierz jabłka. Każdy owoc pokroić na 4 części i usunąć rdzeń. Jabłka włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, wymieszać, przykryć i odstawić.
Krok 3
Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C, włóż skórkę z jabłka do miski, zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Dodać cukier, wymieszać i gotować 5 minut. Gorący syrop przecedź przez sito.
Krok 4
Jabłka włożyć do czystego, suchego słoika, zalać syropem, przykryć i ostudzić. Ostrożnie wlej syrop do miski multicookera, dodaj goździki i zagotuj w tym samym trybie. Do słoika z jabłkami wlać wrzący syrop tak, aby nie sięgał do górnej krawędzi słoika o 1,5–2 cm. W tym samym trybie zagotuj wodę w misce, włóż słoik z jabłkami i sterylizuj przez 20 minut. Następnie szczelnie zamknij słoik, odwróć go do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Przechowywać w ciemnym miejscu.