Kompot jabłkowy na zimę

Kompot jabłkowy na zimę

gastronomia 11 listopada 2016 rKompot jabłkowy na zimę Do przepisu

Wiele osób przygotowuje kompot jabłkowy na zimę, szczególnie w dobrych latach, kiedy mieszkańcy lata po prostu nie wiedzą, co zrobić z tymi owocami. Świeże owoce w czystej postaci, takie jak ciasta z nimi, bardzo szybko się nudzą. Konfitury i dżemy na zimę to oczywiście dobra rzecz, ale kłopotliwa. I tu z pomocą może przyjść kompot! Mam na myśli nie sam kompot, ale pomysł jego zrobienia z jabłek. Jak zaparzyć taki napój? Całkiem proste! Należy pokroić jabłka, włożyć je do trzylitrowych słoików i napełnić syropem. Następnie odcedź, zagotuj i ponownie dodaj do owoców. Powtarzamy tę prostą czynność jeszcze raz i zwijamy słoiki. Kompot jabłkowy możesz wypić od razu lub przechować. Jeśli planujesz pić napój w upale, dobrze go ostudź lub nawet dodaj lód.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaŚniadanieKolacjaKolacjaDrinkMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmocne kwaśne jabłka – 600 g cukier – 300 g woda pitna – 2,7 l Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoik na kompot. Dokładnie umyj, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Umyj pokrywkę i gotuj przez pięć minut. Pozostaw słoik i pokrywkę do wyschnięcia.

Krok 2

Jabłka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Nie należy czyścić. Przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne i nasiona. Miąższ jabłkowy pokroić w duże plasterki.

Krok 3

Przygotowane jabłka włóż do trzylitrowego słoika. Do rondelka wsyp cukier. Napełnij wodą pitną i zagotuj. Gotuj syrop kompotowy przez 5 minut.

Krok 4

Gorącym syropem ostrożnie zalej jabłka w słoiku. Przykryj pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut. Następnie wlać syrop do rondla (można użyć specjalnej pokrywki z otworami).

Krok 5

Syrop zagotuj i wlej go z powrotem do jabłek w słoiku. Pozostaw na 10 minut. Następnie wlej syrop z powrotem na patelnię i zagotuj na dużym ogniu.

Krok 6

Syropem zalej jabłka w słoiku po raz trzeci i szczelnie zamknij. Odwróć się na podwójnie złożony ręcznik. Pozwól kompotowi całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej.

PRZYDATNE RADY

Kompot jabłkowy na zimę można uzupełnić innymi owocami lub jagodami. Świetnie sprawdzą się śliwki, gruszki, morele, maliny, czarne lub czerwone porzeczki. Istota przepisu nie ulegnie zmianie.

PRZY OKAZJI

Kompot jabłkowy nabierze przyjemnego, orzeźwiającego smaku, jeśli do słoiczków dodamy kilka gałązek mięty lub otartą skórkę z jednej średniej wielkości cytryny. Wyjdzie po prostu świetnie!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja