Kompot jabłkowy
Alewtina Semenowa 14 sierpnia 20155,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Jak miło jest otworzyć zimą domowy kompot i rozkoszować się smakiem jabłek.
Złożoność: łatwo Porcje: 1GotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSzybkoSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘjabłka – 1,2 kgcukier – 400 gwoda – 2 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Sterylizuj słoiki z pokrywkami. Ułóż w nich obrane jabłka.
Krok 3
Zagotuj wodę, zalej jabłka wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Odcedź wodę, dodaj cukier na patelnię i zagotuj.
Krok 4
Syropem zalej jabłka i natychmiast zamknij słoiki. Zawiń i odwróć. Pozostaw do ostygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Proporcje podane są na jeden trzylitrowy słoik.