Kompot gruszkowy z bezą
gastronomia 22 marca 2011 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minutGotowanieDeserWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIświeże białka jaj – 2 szt.cukier waniliowy – 1 łyżeczka.brązowy cukier – 1 łyżeczka.cukier puder – 1 łyżka. l.gruszka – 400 gbiałe wino deserowe – 100 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz gruszki, usuń rdzeń. Miąższ pokroić w cienkie plasterki.
Krok 2
Do małego rondelka włóż plasterki gruszki, zalej winem i posyp brązowym i waniliowym cukrem. Gotuj na małym ogniu do miękkości, 10–12 minut.
Krok 3
Szklanki napełnij kompotem gruszkowym. Białka ubić z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć spiralę na owocach. Umieścić pod nagrzanym grillem na 4 minuty.