Kompot gruszkowy w powolnej kuchence
gastronomia 10 września 2013 r Do przepisu
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 15 minutGotowanieDrinkSzybkoSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg gruszek 1,5 l wody 500 g cukru 2 łyżki. l. sok z cytryny 2 pąki goździków Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Umyj gruszki i usuń skórkę. Każdą przekrój na pół i usuń rdzeń. Przygotowane połówki gruszek ułożyć pionowo w wysterylizowanym słoiku.
Krok 3
Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C, zagotuj wodę z cukrem. Dodać sok z cytryny i goździki, gotować 5 minut.
Krok 4
Gorącym syropem zalać gruszki. Zamknij słoik, poczekaj, aż ostygnie, a następnie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.