Kompot gruszkowy na litrowy słoik
Do przepisu
Nasz przepis na kompot gruszkowy przeznaczony jest do litrowego słoika: jest to wygodne, jeśli przygotowujesz napój dla dwóch lub trzech osób na jeden dzień. Chcesz spakować więcej na zimę? Wykonaj prostą arytmetykę i weź składniki w wymaganych proporcjach! Kompot ten przygotowuje się szybko i łatwo, dlatego latem na daczy można to robić codziennie, aby zawsze mieć do dyspozycji świeży napój. Nawiasem mówiąc, nadają się do tego wszelkie gruszki ogrodowe, nawet osławiona „padlina” (w tym drugim przypadku przed użyciem konieczne jest odcięcie uszkodzonych części owocu). Otóż, aby kompot był wyjątkowo orzeźwiający, przed podaniem do każdej szklanki można dodać kilka kostek lodu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 93,04 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 25 minut Używany: 0,13 g/0,10 g/23,43PustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ160 g gruszek 100 g cukru 800 ml wody ⅙ łyżeczki kwasku cytrynowego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki umyj pod bieżącą wodą, następnie odetnij ogony. Owoce włożyć do odpowiedniego rondla, zalać wodą, podpalić i gotować 10-15 minut.
Krok 2
Następnie wyjmij gruszki z wrzącej wody łyżką cedzakową i przełóż je do czystego słoika. Do wody dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotuj syrop, aż kryształki cukru się rozpuszczą, przez 3-5 minut.
Krok 3
Gorący syrop ostrożnie wlewaj do słoika z gruszkami (po trochu, żeby nie pękł). Dodaj tam kwas cytrynowy. Mieszać łyżką aż się rozpuści.
Krok 4
Zamknij słoik pokrywką. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przed użyciem można włożyć go do lodówki, aby kompot odświeżył się.
PRZYDATNE RADY
Kompot gruszkowy nabierze przyjemnych nut cytrusowych, jeśli podczas gotowania dodasz do syropu skórkę z jednej cytryny lub pomarańczy. Podczas krojenia staraj się nie dotykać białej warstwy, w przeciwnym razie napój będzie miał gorzki smak.
PRZY OKAZJI
Jeśli planujesz przygotować kompot do wykorzystania w przyszłości, słoiki należy najpierw dokładnie umyć i wysterylizować – najpierw puste, a następnie z napojem (w przypadku słoików litrowych zajmie to 5-7 minut we wrzącej wodzie).