Kompot gruszkowy

Kompot gruszkowy

gastronomia 16 września 20090,00Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 215,00 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 1,90 g/1,10 g/51,80GotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJIgruszka – 1,5 kgtorebki herbaty czarnej – 2 szt.duże rodzynki – 80 gdżem morelowy – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Do dzbanka włóż 2 torebki herbaty, zalej 300 ml wrzącej wody i odstaw na 10 minut. Rodzynki opłucz ciepłą wodą.

Krok 2

Wyjmij torebki z dzbanka. Do herbaty dodać rodzynki, przykryć i odstawić na 2 godziny. Umyć gruszki. Drobno posiekaj 5 kawałków. Pozostałe gruszki pokroić na 4 części i usunąć rdzeń. Za pomocą sokowirówki wyciśnij sok.

Krok 3

Na patelnię wlać sok gruszkowy, dodać dżem morelowy i wymieszać. Dodaj pokrojone gruszki, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości, od 6 do 7 minut.

Krok 4

Bulion lekko ostudzić i przecedzić do czystego rondla. Ugotowane gruszki przełożyć do blendera i zmiksować.

Krok 5

Puree gruszkowe wkładamy do rondelka z przecedzonym bulionem, dodajemy napar z rodzynek i doprowadzamy do wrzenia. Całkowicie ostudzić.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja