Kompot gruszkowy
gastronomia 16 września 2009 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 215,00 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 1,90 g/1,10 g/51,80GotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJIgruszka – 1,5 kgtorebki herbaty czarnej – 2 szt.duże rodzynki – 80 gdżem morelowy – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do dzbanka włóż 2 torebki herbaty, zalej 300 ml wrzącej wody i odstaw na 10 minut. Rodzynki opłucz ciepłą wodą.
Krok 2
Wyjmij torebki z dzbanka. Do herbaty dodać rodzynki, przykryć i odstawić na 2 godziny. Umyć gruszki. Drobno posiekaj 5 kawałków. Pozostałe gruszki pokroić na 4 części i usunąć rdzeń. Za pomocą sokowirówki wyciśnij sok.
Krok 3
Na patelnię wlać sok gruszkowy, dodać dżem morelowy i wymieszać. Dodaj pokrojone gruszki, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości, od 6 do 7 minut.
Krok 4
Bulion lekko ostudzić i przecedzić do czystego rondla. Ugotowane gruszki przełożyć do blendera i zmiksować.
Krok 5
Puree gruszkowe wkładamy do rondelka z przecedzonym bulionem, dodajemy napar z rodzynek i doprowadzamy do wrzenia. Całkowicie ostudzić.