Kompot brzoskwiniowy
Anastazja Senichkina 05 lipca 2016 r Do przepisu
Jak miło jest otworzyć zimą słoik kompotu brzoskwiniowego, wdychać jego aromat i rozkoszować się wspaniałym smakiem słonecznych owoców.
Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 40 minutGotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1 kg brzoskwiń 1 pomarańcza 1 szklanka cukru, najlepiej brązowego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomarańczę umyj pędzelkiem i usuń skórkę w postaci wstążek. Wyciśnij sok z pomarańczy.
Krok 2
Brzoskwinie pokroić na ćwiartki i usunąć pestki.
Krok 3
W rondelku dodać cukier i skórkę do brzoskwiń, odstawić na 20 minut, zalać 1,5 litra zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.
Krok 4
Wlać sok pomarańczowy, zwinąć w wysterylizowane słoiki i całkowicie ostudzić. Przed podaniem schłodzić.