Kompot agrestowy z pomarańczą
Do przepisu
Miłośnicy agrestu wiedzą, że ta jagoda ma słaby aromat, dlatego proponujemy przygotować kompot agrestowy z pomarańczą. Smak pomarańczy dobrze komponuje się z agrestem, a kompot ma nie tylko orzeźwiający smak i przyjemny zapach, ale także jasnozłoty odcień.
Złożoność: łatwo Kalorie: 106,27 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,26 g/0,07 g/26,74PustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ300 g agrestu 1 pomarańcza 350 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować kompot z agrestu i pomarańczy, włóż pomarańczę do garnka z wrzącą wodą i blanszuj przez 1 minutę. Następnie spłucz zimną wodą i osusz. Pomarańczę pokroić w cienkie plasterki.
Krok 2
Usuń łodygi z agrestu. Jagody włóż do miski i zalej zimną wodą, ostrożnie odsącz z pływających zanieczyszczeń i opłucz w czystej wodzie. Agrest włóż do durszlaka i poczekaj, aż woda odcieknie.
Krok 3
Agrest i pomarańcze włóż do wysterylizowanego słoika, zalej wrzątkiem po szyję i przykryj wysterylizowaną metalową pokrywką, odstaw na 10 minut.
Krok 4
Ostrożnie wlej wodę ze słoika do rondla, dodaj cukier i zagotuj. Gotuj przez 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wrzącym syropem zalej jagody i natychmiast zakręć pokrywkę.
Krok 5
Odwróć słoik z kompotem do góry nogami i połóż go na ręczniku – sprawdź, czy zakrętka nie przecieka. Dobrze zawiń słoik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj kompot w temperaturze pokojowej.
PRZYDATNE RADY
Kompot agrestowy z pomarańczą to wspaniały napój orzeźwiający. Jeśli Twoja rodzina zazwyczaj pije tylko płyn z kompotu i wyrzuca jagody, być może nie będzie konieczne usuwanie ogonów agrestu. Nie psują smaku, a zaoszczędzisz mnóstwo czasu.
PRZY OKAZJI
Przygotowując kompot z agrestu i pomarańczy, nie zaniedbuj procedury blanszowania tego ostatniego. Po pierwsze, usuwa to pozostałości środków chemicznych stosowanych do obróbki pomarańczy po zerwaniu, a po drugie, pozwala usunąć część goryczy zawartej w dolnej warstwie skórki.