Kombucha i jej niesamowite właściwości czyli Jak zrobić modną kombuchę i cukierki z kombuchy

Kombucha i jej niesamowite właściwości czyli Jak zrobić modną kombuchę i cukierki z kombuchy

Wcześniej babcie hodowały kombuchę na parapecie w trzylitrowych słoikach, teraz jest to modny napój „kombucha”, który serwowany jest w kawiarniach i restauracjach. Okazuje się, że kombuchę można nie tylko pić, ale i jeść. A wszystko dzięki jego niesamowitej właściwości – być zdrowym i smacznym.

Niektórzy nazywają to mikrokosmosem, podobnym do meduzy, „kombucza”Inny – meduza herbaciana”. Z naukowego punktu widzenia tak zooglea lub scoby – symbiotyczna kultura bakterii i drożdży. Na jego bazie otrzymuje się sfermentowany napój o tej samej nazwie, który żyje dzięki fermentacji – tej w puszce.

Kombucza (zooglea)
Kombucza (zooglea)

Co ciekawe, moda na napój kombucha nie narodziła się tutaj, ale przyszła z zagranicy i zyskała dobre przyczółki w Europie. Jak wiadomo, zdrowa kombucha, która ma maksymalnie korzystne właściwości, rośnie szybko, a jej część można oddzielić i przekazać innym miłośnikom fermentacji. Ale możesz pójść dalej – zrobić kandyzowane cukierki z części kombuchy. Jest nawet dla nich nazwa – „nata”.

Nata została po raz pierwszy przygotowana na Filipinach. To miękkie, lepkie cukierki z nutami kombuchy i karmelu. W ogóle nie można do nich powiedzieć słowa „zdrowe” – zawierają mnóstwo cukru. Ponadto są one również gotowane, co zabija wszystkie probiotyki powstające w sfermentowanej żywności. Ale fani cukierków, kandyzowanych owoców, karmelu i po prostu słodyczy szaleją za nimi.

Przepis na kandyzowaną natę z kombuchy

Można też użyć mniejszego kawałka „grzyba” (niż w naszym przepisie), pod warunkiem, że jego masa będzie w przybliżeniu równa wadze cukru. A jeśli wybierzesz sok wiśniowy, ostateczny smak cukierków stanie się jaśniejszy i bardziej owocowy, a kolor bardziej nasycony.

Kandyzowana nata z kombuchy
Kandyzowana nata z kombuchy

Do przygotowania około 20 cukierków Kombucha potrzebne będą:

  • 1 gruby (12-13 mm) kawałek kombuchy, 200 g
  • 180-200 g cukru trzcinowego
  • 70-100 ml kombucha (napój) lub pyszny sok wiśniowy
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • 0,5-1 łyżeczka świeży korzeń imbiru, drobno starty
  1. Oczyść kombuchę z folii i włókien. Pokrój (najlepiej nożyczkami kuchennymi) na małe kawałki, np. 1×3 cm lub 2×2 cm.
  2. Dokładnie odcedź kombuchę (napój). W rondlu lub rondlu o grubym dnie (najlepiej stalowym) połącz kawałki kombuchy, napoju lub soku wiśniowego oraz cukier, zmielony z sokiem z cytryny i imbirem. Lepiej nie wlewać całego płynu na raz, tylko zacząć od 50 ml. Jeśli mieszanina jest bardzo gęsta, dodaj pozostały napój lub sok.
  3. Podgrzej mieszaninę na średnim ogniu, delikatnie mieszając, aż stanie się miękką kulką. Aby sprawdzić, czy karmel jest gotowy, upuść karmel na talerz i zwiń go w kulkę. Powinno być lepkie i łatwo się marszczyć. Jeśli masz termometr kuchenny, zmierz temperaturę mieszaniny. Powinna wynosić 112-116°C.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową. Kawałki kombuchy układamy w pewnej odległości od siebie. Lepiej jest wyjmować kawałki pojedynczo i układać je na papierze. Jeżeli syrop został, można ostrożnie polać każdy kawałek karmelem za pomocą łyżeczki – dosłownie kapać na niego karmel.
  5. Cukierki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Powinny się jeszcze trochę skarmelizować.
  6. Wyjmij patelnię z piekarnika. Pozwól słodyczom całkowicie ostygnąć i jeśli chcesz, posyp je skórką z cytryny i drobnym cukrem. Kandyzowane owoce można owinąć w papier do pieczenia, aby zrobić opakowania na cukierki.

Nata słodycze w opakowaniu
Nata słodycze w opakowaniu

Kontynuujmy dalej. Przygotowanie własnej sfermentowanej herbaty (mrożonej lub nie) jest zarówno przyjemne, jak i ekonomiczne. Kawałki owoców i warzyw pozostałe po przygotowaniu dań głównych, które najczęściej wyrzuca się lub zjada „aby nie zgubić” – wszystkie te kawałki, liście, korzenie i skórkę – również można wykorzystać. A cóż to za pole do kreatywności!

Nadal masz Zoogleę, napój Kombucha i jego cudowne właściwości. Przygotujmy około 4 litrów kombuchy (na początek). Aby to zrobić, będziesz potrzebować 5-litrowego słoika lub dzbanka i 4 czystych, wysterylizowanych litrowych butelek z pokrywkami.

Przepis na Kombuchę, czyli napój zrobiony z kombuchy

Podczas wtórnej fermentacji kombuchę można aromatyzować dodając „resztki” owocowo-warzywne. Oto kilka propozycji sprawdzonych w praktyce przez miłośników kombuchy: skórka z cytryny i korzeń imbiru, kawałki jabłek i laski cynamonu, ziele kopru włoskiego i liście mięty, puree z ananasa i bazylii.

Kombucza
Kombucza

Do przygotowania 4 litrów kombucha kombucha potrzebujesz:

  • 250-260 g nierafinowanego cukru plus 2 łyżeczki. za każdy litr kombuchy
  • 4 litry smacznej wody pitnej
  • 4 łyżki l. wysokiej jakości herbata czarna lub zielona (liście)
  • 500 ml napoju kombucha, najlepiej dojrzałego o bogatym smaku
  • 1 średniej wielkości kombucha
  1. Cukier rozpuścić w litrze wrzącej wody. Wlać liście herbaty i pozostawić na 20 minut.
  2. Do 5-litrowego słoika fermentacyjnego wlej 3 litry zimnej wody i dodaj przecedzoną herbatę.
  3. Wlać kombuchę (napój) i położyć na wierzchu zoogleę. Przykryj słoik pokrywką i odstaw na tydzień z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
  4. Spróbuj napoju. Gotowa kombucha powinna mieć żywy i musujący smak, a jednocześnie zrównoważony, delikatnie słodko-kwaśny.
  5. Gdy będzie gotowy, butelkuj 3,5 litra. Zostaw 500 ml i sam grzyb do kolejnej porcji.
  6. Po rozlaniu napoju dodać 2 łyżeczki. do każdego łyżka cukru. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby kontynuować fermentację.
  7. Aby zapobiec nadmiernej aktywności i gazowaniu kombuchy, co może spowodować eksplozję pojemnika, otwieraj każdą butelkę raz dziennie, aby uwolnić nadmiar gazów. I codziennie próbuj kombuchy. Po 2-5 dniach napój będzie gotowy. Przechowuj napój w lodówce.

Kombucha w butelkach
Kombucha w butelkach

Szukasz czegoś prostszego, bez wtórnej fermentacji? Oto podstawowy przepis „Zwykła kombucha ananasowa.” Wystarczy zalać 2 pokrojone na kawałki krążki ananasa 700-8000 ml kombuchy i pozostawić do fermentacji, aż stanie się gazowana. Wszystko! Napój na teleportację na Hawaje gotowy!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kandyzowane owoce #kombucha #domowe słodyczePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja