Kolekcja witamin
gastronomia 12 lipca 2010 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 15 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIZiele dziurawca – 3 gałązkiliście truskawek – duża pęczekliście wiśni – duża pęczekliście czarnej porzeczki – 2 duże pęczkimięta – 1 pęczek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj wszystkie liście i pozostaw do wyschnięcia. Usuń liście z gałęzi i usuń łodygi. Drobno posiekaj duże i średnie liście.
Krok 2
Umieść warzywa na arkuszach czystego papieru i pozostaw w ciemnym, dobrze wentylowanym miejscu na 3-4 dni.
Krok 3
Gdy liście wyschną, wymieszaj je i umieść w szklanych lub plastikowych słoikach. Szczelnie zamknij i przechowuj w ciemnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przy okazji
Najbardziej przydatne herbaty witaminowe to te sporządzane z ziół zebranych własnoręcznie. Kwiaty i liście drzew i krzewów owocowych można zbierać w swoich domkach letniskowych, a lecznicze i smaczne zioła można zbierać w najbliższym lesie. I pamiętaj, aby zapytać, w jakim okresie wzrostu lub kwitnienia należy zebrać każdą roślinę.