Kokosowe bałwanki, krem ​​z awokado i inne kuszące sylwestrowe desery

Kokosowe bałwanki, krem ​​z awokado i inne kuszące sylwestrowe desery

Kokosowe bałwanki, krem ​​z awokado i inne kuszące sylwestrowe desery

Marianna Orlinkowa 18 grudnia 2023 r5.00(6)Dodaj do ulubionychUdział

Jedyny minus sylwestrowych deserów Często po prostu się tym nie zajmują, bo na stole jest za dużo innych dań. Oferujemy małe świąteczne smakołyki, którym trudno będzie odmówić: są zbyt kuszące.

Kokosowe bałwany

Treść:

  • Kokosowe bałwany
  • Krem z awokado i frytki z nerkowców
  • Krem orzechowo-morelowy z koralowym tuile
  • Mus galaretkowo-czekoladowy z sosem malinowym

Kokosowe bałwany

Z tych miniaturowych bałwanków z białej czekolady posypanych kokosem śnieg»nie tylko dzieci, ale i dorośli będą zachwyceni.

Kokosowe bałwany
Kokosowe bałwany

12 szt., przygotowanie: 1,5 godz

Czego potrzebujesz:

  • 2 średnie kokosy
  • 500 g gęstego twarogu
  • 250300 g importowanej białej czekolady
  • 100 g mleka skondensowanego
  • 4 łyżki l. olej kokosowy
  • marchewki, galaretki w formie wstążek, czekolady i wielobarwne kulki cukiernicze do dekoracji

Co zrobić:

1. Kokosy włożyć do worka, rozbić je młotkiem, usunąć łupiny, obrać miąższ z brązowej skórki, jeden kokos zetrzeć osobno na drobnej tarce, drugi na średniej tarce.

2. Czekoladę posiekać piłą, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, najpierw tylko 200 g Czekoladę, mleko skondensowane, olej kokosowy i twaróg wymieszać mikserem na gładką masę.

3. Do powstałej masy dodaj drobno starty kokos. Włóż mieszaninę do lodówki na 1 godzinę, a pozostały kokos delikatnie osusz w temperaturze pokojowej, rozprowadzając go równą warstwą na kawałku pergaminu.

4. Z „ciasta” uformuj 30 kulek: 10 identycznych większych, 10 średnich i 10 małych. Obtaczamy w suszonym kokosie.

5. Rozpuść pozostałą czekoladę i użyj jej jako „kleju” przy lepieniu bałwanów. Zrób nosy bałwanów z małych kawałków marchewki, z kulek ciasta oczy i guziki na brzuszkach oraz z cukierkowych wstążek szaliki. Układać w rzędzie na desce lub długim półmisku i podawać od razu lub w ciągu kilku godzin (przechowywać w lodówce).

Krem z awokado i frytki z nerkowców

Krem można przygotować nie tylko do ciast i wypieków, ale także jako samodzielny deser. Przygotuj krem Nie jest to najłatwiejsze, ale Nowy Rok przychodzi raz w roku. Deser z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy uwielbiają wypieki z kremem, ale nie przepadają za dodatkowymi kaloriami w postaci ciasta.

Krem z awokado i frytki z nerkowców
Krem z awokado i frytki z nerkowców

6 porcji, przygotowanie: 35 min. + 2 godz

Czego potrzebujesz:

  • 2 średnio dojrzałe awokado
  • 250 ml śmietanki, tłuszczu 1011%
  • 300 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30% i więcej
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 125 g cukru
  • 6 dużych żółtek C0
  • 80 g masła
  • skórka i sok z 3 limonek
  • mandarynki do dekoracji

Na frytki z nerkowców:

  • 200 g nieprażonych orzechów nerkowca
  • 1 litr oleju roślinnego do głębokiego smażenia
  • 200 g cukru pudru z kardamonem

Co zrobić:

1. Na krem ​​wymieszaj całą śmietankę z połową skórki w rondlu z grubym dnem, podgrzej na małym ogniu, aż prawie się zagotuje. Zdjąć z ognia i pozostawić na 15 minut. W dużej misce ubić żółtka z cukrem na biało, dodać skrobię i ponownie ubić.

2. Kontynuując mieszanie, cienkim strumieniem wlewaj kremową mieszaninę. Śmietanę postaw na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje: jeśli zanurzysz w niej tył łyżki i przesuniesz po nim palcem, krawędzie paska pozostaną jasne. Schładzamy krem ​​przez 15 minut, często mieszając. Dodać posiekane i miękkie masło oraz pozostałą skórkę, wymieszać na gładką masę.

3. Obierz awokado, usuń pestki, a miąższ zmiksuj blenderem. Wymieszaj krem ​​​​z puree z awokado i dopraw do smaku sokiem z limonki. Umieścić w szklankach lub miseczkach, przykryć folią „w kontakcie” (położyć bezpośrednio na powierzchni kremu). Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

4. Orzechy nerkowca zalać zimną wodą, zagotować na małym ogniu i gotować 10 minut. W tym samym czasie w rondlu rozgrzej olej do smażenia do temperatury 160°C. Orzechy nerkowca odcedzamy na sicie i od razu obtaczamy w cukrze pudrze.

5. Pracując partiami, strząsając nadmiar proszku, smaż orzechy nerkowca na ciemnozłoty kolor. Uwaga: nie prześwietlaj! Gotowe orzechy osusz na ręcznikach papierowych, następnie posiekaj, posyp budyniem orzechami i udekoruj całkowicie obranymi plasterkami mandarynki i cukrem pudrem.

Krem orzechowo-morelowy z koralowym tuile

Z tak eleganckiego deseru zgodnie z najnowszą modą francuską» Niewiele osób odmówi w sylwestra. Ażurowe ciasteczka tuile zostały wynalezione przez Francuzów. Później tuile stało się również ozdobną dekoracją deserów musowych i ciast. A przygotowanie tuile jest dość proste, najważniejsze przyzwyczaić się do tego.

Krem orzechowo-morelowy z koralowym tuile
Krem orzechowo-morelowy z koralowym tuile

10 porcji, przygotowanie: 25 min. + 2,5 godz

Czego potrzebujesz:

  • 300 g masła orzechowego (gładkiego, bez kawałków)
  • 300 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 3038%
  • 250 g mascarpone
  • 50 g dżemu pomarańczowego
  • tuleja do dekoracji

Na krem ​​morelowy:

  • 250 g serka śmietankowego
  • 250 g dżemu morelowego
  • 125 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 3038%

Co zrobić:

1. Na krem ​​orzechowy zmiksuj masło orzechowe z konfiturą pomarańczową i mascarpone na gładką masę. Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę. W trzech dodatkach, delikatnie mieszając od dołu do góry silikonową szpatułką, do masy orzechowej dodajemy śmietankę. Umieścić w szklankach do margarity i przechowywać w lodówce przez 3060 minut

2. Na krem ​​morelowy ubić serek śmietankowy i dżem. Nie przerywając ubijania, stopniowo wlewaj śmietankę, aż powstanie puszysty krem.

3. Za pomocą rękawa cukierniczego wyposażonego w końcówkę do wyciskania wyciśnij krem ​​morelowy do szklanek na wierzch kremu orzechowego. Wstawić do lodówki, aby krem ​​stwardniał na 2 godziny. Podczas serwowania udekoruj tuile.

Jak przygotować tuile:

Aby przygotować tuile, wymieszaj 10 g mąki, 30 ml oleju roślinnego, 80 ml zimnej wody i kroplę ekstraktu migdałowego i czerwonego barwnika. Postaw suchą patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu, podgrzej i ostrożnie wlej łyżkę ciasta na środek patelni. Smażymy bez obracania, aż olej odparuje z tuile i ciasto zamieni się w koronkę. Suszyć na ręcznikach papierowych.

Mus galaretkowo-czekoladowy z sosem malinowym

Desery galaretkowe i musowe najlepsza opcja na zakończenie obfitej sylwestrowej uczty. Najważniejsze w przypadku musu czekoladowego jest wybierz odpowiednią czekoladę: powinna mieć maksymalną zawartość kakao.

Mus galaretkowo-czekoladowy z sosem malinowym
Mus galaretkowo-czekoladowy z sosem malinowym

8 porcji, przygotowanie: 50 min. + 8 godz

Czego potrzebujesz:

  • 100 g ciemnego (5270% kakao) czekolada
  • 30 g proszku kakaowego
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka o zawartości tłuszczu 3.56%
  • 200 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 3538%
  • 4 łyżki l. gotowane mleko skondensowane
  • 30 g cukru z naturalną wanilią
  • 10 g żelatyny liściastej
  • świeże maliny i kawałki czekolady do podania

Do sosu:

  • 400 g mrożonych malin
  • 130 g cukru
  • 1 łyżka. l. Miód
  • 2 łyżki l. ocet malinowy lub czerwone wino

Co zrobić:

1. W przypadku galaretki masło należy doprowadzić do temperatury pokojowej. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 10-15 minut. Czekoladę drobno posiekaj piłą. Wymieszaj kakao z 2 łyżkami. l. gorącą wodę, aż będzie gładka.

2. W rondelku zagotuj mleko ze śmietanką, mlekiem skondensowanym i cukrem waniliowym prawie do wrzenia, wyłącz ogień. Część gorącej masy (ok. 100 ml) wymieszać z masą kakaową na gładką masę i ponownie przelać na patelnię.

3. Na patelnię wlej czekoladę, mieszaj aż się rozpuści. Odciśnij żelatynę, dodaj do masy czekoladowej, dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia.

4. Przecedź powstałą mieszaninę przez sito. Mieszać przez 10 minut, ostudzić. Mieszaj z miękkim masłem, aż będzie gładkie.

5. Podłużną formę do ciasta wyłóż folią spożywczą tak, aby brzegi wystawały, wlej masę czekoladową. Przykryć wiszącymi krawędziami folii „w kontakcie”. Włożyć do lodówki na 810:00

6. Syrop ugotować: do rondla zalać 50 ml wody z octem i miodem, dodać cukier, zagotować, ugotować 12 minuty Dodać mrożone maliny, gotować 10 minut. Ubić blenderem, przecedzić przez sito i ostudzić.

7. Mus przełóż na talerz, zdejmij folię, polej syropem i udekoruj malinami i kawałkami czekolady.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #desery #Desery Noworoczne #krem #desery czekoladowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość hne.niehne.nie9 grudnia 2020 r

Dobre desery na Nowy Rok, szczególnie podobały mi się bałwany.

00OdpowiedźRita PirkoRita Pirko5 lutego 2020 r

Zrobiłam bałwana z kokosem, ale to była słona przekąska! Na zewnątrz okazało się bardzo atrakcyjne, ale smak był dość osobliwy. Rzecz w tym, że w przystawce były wiórki kokosowe. Okazuje się, że wystarczyło przygotować nie słoną przekąskę, a słodki deser, bo w tym przypadku wszystkie składniki idealnie się ze sobą łączą.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca25 grudnia 2019 r

Cudowne desery noworoczne!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja