Kobieta, z którą nie wstydzisz się odwiedzać. Gotowanie idealnego dania świątecznego

Kobieta, z którą nie wstydzisz się odwiedzać. Gotowanie idealnego dania świątecznego

Kobieta, z którą nie wstydzisz się odwiedzać. Gotowanie idealnego dania świątecznego

stary pieprz 24 listopada 2021 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Łączymy rum babę z ciastem cynamonowym, dodajemy świeże sezonowe jagody lub kompot i otrzymujemy zaskakująco harmonijny deser. Nawet idź na wizytę z taką kobietą, nawet zaproś ludzi do siebie – nie będziesz się wstydzić.

Babasos jagodowy, glazuraBaba

Baba z cynamonem i jagodami

Baba w kształcie szanowanej babeczki? Dlaczego nie. W tej babie (albo babce) nie ma tylko alkoholu, więc to nie jest rum, tylko jagoda.

8 porcji, przygotowanie: 1,5 godziny + 12 godzin.

Czego potrzebujesz:

400 g mąki

50 g cukru

3 jajka

60 ml pełnego mleka

160 g masła

12 g suchych drożdży

8 g soli

Do napełniania:

60 g masła

10 g miodu

30 g brązowego cukru

30 g proszku kakaowego

1 łyżka. l. cynamon

2 g waniliny

Co zrobić:

1. Na ciasto rozpuścić drożdże z 10 g cukru w ​​ciepłym mleku, odstawić na 15 minut. Do miski miksera przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z drożdżami, sól i pozostały cukier. Wbijaj po jednym jajku i stopniowo dodawaj miękkie masło. Zagniataj ciasto za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego przez 20 minut.

2. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować prostokąt i złożyć jak „kopertę”: zagiąć jeden róg do środka, potem drugi, lekko rozciągając. Przełożyć do miski, przykryć folią, odstawić na 1 godzinę, ubić, złożyć ponownie w „kopertę”, zamknąć, odstawić na kolejną 1 godzinę. Powtórzyć i włożyć do lodówki na 8–12 godzin.

3. Na nadzienie utrzyj masło z cukrem na biało. Dodać kakao, cynamon, wanilinę i miód, dokładnie wymieszać.

4. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto na cienką warstwę. Rozłóż nadzienie równą warstwą, nie sięgając 2 cm od krawędzi. Zwiń ciasny rulon, zwiń na pergaminie, przełóż na blachę do pieczenia, przekrój bułkę wzdłuż na pół, ale nie do końca.

5. Przeplataj połówki i połącz je w pierścień. Umieść blachę do pieczenia w łazience i włącz gorący prysznic na 5 minut. Ciasto trzymaj przez 1,5–2 godziny w ciepłej kąpieli, włączając co 30 minut. gorący prysznic przez 5 minut. Babkę posmarować jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 30–40 minut.

Baba z cynamonem i jagodami
Baba z cynamonem i jagodami

Sos jagodowy i lukier na babę cynamonową

Do sosu można również użyć mrożonych jagód. i zabarwij glazurę, dodając do niej barwnik spożywczy.

8 porcji, przygotowanie: 1 godzina 30 minut.

Czego potrzebujesz:

Do sosu:

600 g czerwonych jagód

100 g cukru

skórka z 1 cytryny

20 g skrobi kukurydzianej

Do glazury:

200 g cukru pudru z wanilią

1 białko

sok z cytryny

Co zrobić:

1. Na sos posypać jagody cukrem (niektóre można odłożyć do podania) i odstawić na 1 godzinę. Następnie postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.

2. Posypać sos skórką i wymieszać. Rozpuść skrobię w 2 łyżkach. l. zimną wodę, wlać do wrzącego sosu, dokładnie wymieszać przez 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić, 2 godziny.

3. Aby przygotować lukier, wymieszaj cukier puder z białkiem i dodaj tyle soku z cytryny (zwykle nie więcej niż 1 łyżeczka), aby lukier był płynny.

4. Gotową babkę polej glazurą i poczekaj, aż trochę stwardnieje. Podawać z sosem jagodowym.

Sos jagodowy i glazura babka cynamonowa
Sos jagodowy i glazura babka cynamonowa
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #baba #glazura #sos jagodowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xzaleks5555xz21 marca 2021 r

musi być bardzo smaczne!!!!

00OdpowiedźKonstancaKonstanca12 listopada 2019 r

Bardzo piękny i, moim zdaniem, niesamowicie smaczny.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja