Kobieta, z którą nie wstydzisz się odwiedzać. Gotowanie idealnego dania świątecznego
stary pieprz 24 listopada 2021 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Łączymy rum babę z ciastem cynamonowym, dodajemy świeże sezonowe jagody lub kompot i otrzymujemy zaskakująco harmonijny deser. Nawet idź na wizytę z taką kobietą, nawet zaproś ludzi do siebie – nie będziesz się wstydzić.
Baba z cynamonem i jagodami
Baba w kształcie szanowanej babeczki? Dlaczego nie. W tej babie (albo babce) nie ma tylko alkoholu, więc to nie jest rum, tylko jagoda.
8 porcji, przygotowanie: 1,5 godziny + 12 godzin.
Czego potrzebujesz:
400 g mąki
50 g cukru
3 jajka
60 ml pełnego mleka
160 g masła
12 g suchych drożdży
8 g soli
Do napełniania:
60 g masła
10 g miodu
30 g brązowego cukru
30 g proszku kakaowego
1 łyżka. l. cynamon
2 g waniliny
Co zrobić:
1. Na ciasto rozpuścić drożdże z 10 g cukru w ciepłym mleku, odstawić na 15 minut. Do miski miksera przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z drożdżami, sól i pozostały cukier. Wbijaj po jednym jajku i stopniowo dodawaj miękkie masło. Zagniataj ciasto za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego przez 20 minut.
2. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować prostokąt i złożyć jak „kopertę”: zagiąć jeden róg do środka, potem drugi, lekko rozciągając. Przełożyć do miski, przykryć folią, odstawić na 1 godzinę, ubić, złożyć ponownie w „kopertę”, zamknąć, odstawić na kolejną 1 godzinę. Powtórzyć i włożyć do lodówki na 8–12 godzin.
3. Na nadzienie utrzyj masło z cukrem na biało. Dodać kakao, cynamon, wanilinę i miód, dokładnie wymieszać.
4. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto na cienką warstwę. Rozłóż nadzienie równą warstwą, nie sięgając 2 cm od krawędzi. Zwiń ciasny rulon, zwiń na pergaminie, przełóż na blachę do pieczenia, przekrój bułkę wzdłuż na pół, ale nie do końca.
5. Przeplataj połówki i połącz je w pierścień. Umieść blachę do pieczenia w łazience i włącz gorący prysznic na 5 minut. Ciasto trzymaj przez 1,5–2 godziny w ciepłej kąpieli, włączając co 30 minut. gorący prysznic przez 5 minut. Babkę posmarować jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 30–40 minut.
Baba z cynamonem i jagodami
Sos jagodowy i lukier na babę cynamonową
Do sosu można również użyć mrożonych jagód. i zabarwij glazurę, dodając do niej barwnik spożywczy.
8 porcji, przygotowanie: 1 godzina 30 minut.
Czego potrzebujesz:
Do sosu:
600 g czerwonych jagód
100 g cukru
skórka z 1 cytryny
20 g skrobi kukurydzianej
Do glazury:
200 g cukru pudru z wanilią
1 białko
sok z cytryny
Co zrobić:
1. Na sos posypać jagody cukrem (niektóre można odłożyć do podania) i odstawić na 1 godzinę. Następnie postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
2. Posypać sos skórką i wymieszać. Rozpuść skrobię w 2 łyżkach. l. zimną wodę, wlać do wrzącego sosu, dokładnie wymieszać przez 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić, 2 godziny.
3. Aby przygotować lukier, wymieszaj cukier puder z białkiem i dodaj tyle soku z cytryny (zwykle nie więcej niż 1 łyżeczka), aby lukier był płynny.
4. Gotową babkę polej glazurą i poczekaj, aż trochę stwardnieje. Podawać z sosem jagodowym.
Sos jagodowy i glazura babka cynamonowa
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #baba #glazura #sos jagodowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xz21 marca 2021 r
musi być bardzo smaczne!!!!
00OdpowiedźKonstanca12 listopada 2019 r
Bardzo piękny i, moim zdaniem, niesamowicie smaczny.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych