Klopsiki z sosem słodko-kwaśnym do wykorzystania w przyszłości
gastronomia 10 lutego 2016 r Do przepisu
Bardzo rozsądne jest natychmiastowe przekształcenie pozostałego mięsa mielonego w gotowe klopsiki lub klopsiki, które można w dowolnej chwili podgrzać w bulionie lub w sosie.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaPiekarnikPieczenieDusząc się, marniejącKolacjaKolacjaPustyDanie główneWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJI500 g chudego mięsa mielonego (wołowina, indyk, mieszanka wołowiny i wieprzowiny) 2 łyżki. kasza manna 50 g twardego sera 5 gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki. sól lub do smaku¼ łyżeczki. mielony czarny pieprz lub olej roślinny do smakuDo sosu:1 łyżka. olej roślinny 1 cebula 450 ml krojonych pomidorów z puszki 150 g dżemu morelowego 2 łyżki. ciemny brązowy cukier 1 łyżka. Sos Worcestershire 1 łyżka. musztarda szczypta płatków ostrej czerwonej papryki Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub folią. Nasmaruj folię olejem roślinnym.
Krok 2
Przygotuj klopsiki. Drobno posiekaj czosnek i natkę pietruszki, ser zetrzyj na drobnej tarce. Mięso mielone wymieszać z kaszą manną, czosnkiem, ziołami i serem, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać widelcem lub rękami.
Krok 3
Formuj klopsiki o średnicy 2,5 cm, układaj je na blasze tak, aby się nie stykały. Za pomocą pędzla nasmaruj je olejem roślinnym. Piec przez 12-15 minut, aż uzyska złoty kolor.
Krok 4
Ostudź klopsiki i ułóż je w jednej warstwie na desce, która zmieści się w zamrażarce. Zamrażaj przez 30-40 minut, następnie przełóż do plastikowej torby (najlepiej z zamkiem błyskawicznym) i przechowuj w zamrażarce do 30 dni.
Krok 5
Przygotuj sos. Drobno posiekaj cebulę. W holenderskim piekarniku lub głębokim rondlu rozgrzej olej i smaż cebulę na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka, 5 minut. Dodać pomidory, dżem morelowy, cukier, sos Worcestershire, musztardę i ostrą paprykę. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż zgęstnieje, około 15 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej, podzielić do pojemników i zamrozić. Sos można przechowywać w zamrażarce do 30 dni.
Krok 6
Przed podaniem podgrzej sos w piekarniku holenderskim pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, mieszając. Zamrożone klopsiki włożyć do wrzącego sosu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu przez 15-20 minut.
Krok 7
Podawaj klopsiki z puree ziemniaczanym lub gotowanym ryżem.