Do przepisu
Klasyczny winegret oczywiście trudno nazwać sałatką wakacyjną, ale zdecydowanie należy do najbardziej lubianych w naszym kraju. Po pierwsze, wszystkie składniki tego dania są dostępne dla każdego. Po drugie, winegret ma dość ciekawy smak: słodki harmonijnie łączy się ze słonym. Po trzecie, ta sałatka ma przyzwoitą liczbę opcji (niektóre z nich znajdziesz po przepisie), spośród których zawsze możesz wybrać „własny”. Ale czy każdy wie, jak prawidłowo przygotować winegret – tak, aby nie wyglądał jak niewyraźny burgund w masie? Tego dowiemy się teraz. Dokładnie przestudiuj przepis na winegret i zwróć uwagę na wszystkie szczegóły, od których w dużej mierze zależy idealny wynik.
Złożoność: łatwo Kalorie: 129,03 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 2,15 g/5,87 g/16,42Kuchnia rosyjskaKolacjaFlakonik na sole trzeźwiąceSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIduże buraki – 2 szt.marchewka duża – 2 szt.ziemniaki średniej wielkości – 3 szt.cebula średniej wielkości – 1 szt.ocet winny z czerwonego wina – 1 łyżka. l.duże namoczone jabłko – 1 szt.olej roślinny – 6 łyżek. l.sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki winegretu. Buraki, marchewkę i ziemniaki myjemy szczotką. Każde warzywo korzeniowe zawiń w arkusz folii i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ziemniaki i marchewka będą gotowe za około 40 minut, buraki za 1 godzinę.
Krok 2
Nie rozpakowując, przechowuj gotowe warzywa korzeniowe pod zimną bieżącą wodą przez trzy minuty. Następnie ostudź całkowicie w temperaturze pokojowej i obierz. Kroimy w kostkę o boku 1 cm.
Krok 3
Do jednej miski włóż marchewkę i ziemniaki, do drugiej buraki. Wlać olej roślinny (po 2 łyżki stołowe) i wymieszać. Pozostawić w winegrecie do momentu użycia.
Krok 4
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Włóż do miski, dodaj odrobinę soli i zalej czerwonym octem winnym. Pozostaw na 3 minuty. W razie potrzeby obierz jabłko. Miąższ pokroić w małe kostki.
Krok 5
W dużej misce połącz składniki winegretu: buraki, marchewkę, ziemniaki, jabłko i cebulę zalej octem. Doprawić solą i pieprzem. Doprawić pozostałą oliwą i wymieszać. Pozostawić na 30 minut, następnie podać winegret.
PRZYDATNE RADY
Spróbuj doprawić klasyczny winegret specjalnym sosem. Szalotkę posiekać bardzo drobno, dodać odrobinę musztardy, sok z cytryny i 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj i powstałym sosem polej składniki sałatki.
PRZY OKAZJI
Oto kilka pomysłów, które urozmaicą klasyczny przepis na winegret! Można więc do dania dodać: – mieszankę ogórków kiszonych i świeżych w proporcji 1:1. – solone grzyby. — pikantny, solony filet ze szprota (można go ułożyć na winegrecie podczas serwowania). – kapusta kiszona, pokrojona na kawałki o długości 1,5–2 cm.