Klasyczny tort Ryżik
Anioł Księżyc 07 grudnia 2023 r(5)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Wiele osób pamięta klasyczne domowe ciasto Ryzhik z dzieciństwa: nasze mamy i babcie bardzo dobrze znały przepis na ten deser. A jak pachnący był ten przysmak! Kiedy ciasto stało w kuchni i moczyło się w najdelikatniejszym kremie, cała rodzina z niecierpliwością czekała na moment degustacji. Nawiasem mówiąc, jeśli ktoś nie wie, „Ryzhik” wcale nie jest „Medovikiem”, chociaż ciasto zawiera miód. Pierwsza okazuje się bardziej wytrawna: jej ciasta są nasączone śmietaną, ale zachowują swoją konsystencję. Oznacza to, że klasyczny „Ryzhik” nie jest gorszy ani lepszy od „Medovik”: po prostu inne ciasto o podobnym składzie.
Złożoność: trudny Kalorie: 937,96 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 11:00 Używany: 11,45 g/46,89 g/118,05PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJImiód – 160 gmasło – 100 gsoda oczyszczona – 2 łyżeczki.jajka – 2 szt.cukier drobny – 180 gmąka – 500 g + trochę więcej do wałkowania ciastDo kremu:jaja C1 – 3 szt.cukier – 240 gmleko – 330 mlmasło – 300 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto na warstwy ciasta. W dużym rondlu umieść miód i masło. Dodaj sodę oczyszczoną i zamieszaj. Umieścić na średnim ogniu i podgrzewać, aż będzie gorące (nie wrzące), od czasu do czasu mieszając. Mieszanka powinna stać się puszysta i pienista.
Krok 2
Zdejmij mieszankę miodowo-maślaną z ognia i poczekaj, aż ostygnie (powinna się rozgrzać). Jajka ubijaj mikserem z cukrem, aż uzyskasz puszystą, lekką masę o jednorodnej konsystencji.
Krok 3
Połącz mieszaninę miodu i oleju z masą jajeczną. Pokonaj ponownie. Następnie stopniowo dodawać mąkę, dokładnie mieszając. Gotowe ciasto na warstwy ciasta powinno być sztywne. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 4
Przygotuj krem na ciasto Ryzhik. Jajka ubić z cukrem mikserem w szerokim rondlu z grubym dnem. Wlać mleko. Dokładnie ubijaj, aż mieszanina uzyska jednorodną konsystencję. Masło pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski miksera i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 5
Rondelek z masą jajeczno-mleczną postaw na małym ogniu i ciągle mieszaj, aż masa zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 6
Ubij masło, aż będzie puszyste. Zmniejsz prędkość do średniej i stopniowo wlewaj schłodzoną mieszankę jajeczno-mleczną, ubijaj, aż masa będzie puszysta i gładka.
Krok 7
Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na pół, z każdej części uformuj kiełbaskę i pokrój na 6 równych części. Uformuj z nich kulki.
Krok 8
Każdą kulkę rozwałkuj cienką warstwą na stole posypanym mąką. Za pomocą talerza o średnicy 18–20 cm wycinamy okrąg i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść kawałki ciasta w pobliżu. Piec przez 5-6 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor. Połóż na metalowej kratce i pozostaw do ostygnięcia. W ten sam sposób przygotuj pozostałych 11 ciastek.
Krok 9
Złóż ciasto Ryzhik. Ciasta układamy jeden na drugim, smarując je kremem. Nasmaruj również boki ciasta. Rozdrobnij resztki. Posypujemy wierzch i boki ciasta. Pozostawić na 8 godzin w temperaturze pokojowej, następnie włożyć do lodówki na 2 godziny.
UWAGA DO GOSPODARKI
Klasyczne ciasto Ryzhik można przygotować w 2 etapach, jeśli czas na to pozwala: jednego dnia wyrobić ciasto i upiec ciasta, drugiego dnia przygotować krem i złożyć ciasto.
PRZY OKAZJI
Jeśli chcesz, aby ciasto Ryzhik było delikatniejsze, wilgotne i bardziej nasycone, przygotuj półtorej objętości kremu i posmaruj każde ciasto tak obficie, jak to możliwe.