Klasyczny przepis na dżem truskawkowy z octem balsamicznym
gastronomia 02 czerwca 2016 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 8 godzinGotowanieŚniadanieDeserPustyImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg truskawek 1 kg cukru 120 ml octu balsamicznego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj truskawki i odetnij łodygi.
Krok 2
Wskazane jest, aby nie myć jagód, ale po prostu wytrzeć je wilgotną szmatką.
Krok 3
Włóż jagody do szerokiej miski. Dodać cukier i odstawić w chłodne miejsce na 8 godzin.
Krok 4
Następnie umieść truskawki i cukier na średnim ogniu. Do jagód wlej ocet, zagotuj i zwiększ ogień, aby płyn odparował. Gotuj truskawki przez 5 minut.
Krok 5
Powstały dżem stale mieszaj, aby się nie przypalił, zbierając pianę.
Krok 6
Rozłóż dżem do wysterylizowanych słoików i w razie potrzeby zamknij.