Klasyczny gulasz warzywny z mięsem mielonym

Klasyczny gulasz warzywny z mięsem mielonym

gastronomia 29 września 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzKlasyczny gulasz warzywny z mięsem mielonym Do przepisu

Klasyczny gulasz warzywny z mięsem mielonym to danie szybkie, łatwe w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Oczywistymi zaletami dania jest jego dostępność – wymaga bardzo niewielkich nakładów finansowych. Kolejnym plusem na jego korzyść jest całoroczne użytkowanie. Gulasze można przygotować z młodych warzyw letnich, z warzyw jesiennych, które osiągnęły pełną dojrzałość, z zimowych, zakupionych w supermarkecie, ale można też wykorzystać mrożone – te, które są sprzedawane w sklepach przez cały rok lub te, które sami przygotowaliśmy . Połączenie duszonych warzyw z mięsem mielonym daje zbilansowane danie, które można podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom, szczególnie biorąc pod uwagę jego zmienność, gdyż skład warzyw można zmieniać według własnych upodobań. Przygotuj gulasz według naszego klasycznego przepisu krok po kroku, a następnie dokonaj własnych modyfikacji, aby za każdym razem podawać na stole nowe danie i zaskakiwać bliskich swoją kreatywnością!

Złożoność: łatwo Kalorie: 392,21 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 16,60 g/27,08 g/17,34Danie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJImięso mielone wołowe – 400 gbrokuły – 200 gkalafior – 200 gcukinia – 1 szt.marchewki – 2 szt.pomidor – 2 szt.słodka papryka – 1 szt.cebula – 1 szt.czosnek – 2 ząbkinatka pietruszki – 2 gałązkibazylia – 1 gałązkawino białe wytrawne – 120 mlolej roślinny – 4 łyżki. l.cukier – 1 łyżeczka.sólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj warzywa. Obierz i posiekaj czosnek. Cebulę pokroić w małe kostki. O boku nie większym niż 5 mm. Brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki. Usuń łodygę.

Krok 2

Na pomidorach wykonaj nacięcie w kształcie krzyża i włóż je do wrzącej wody na 1 minutę. Spłucz zimną wodą i ostrożnie usuń cienką skórkę. Miąższ pomidorowy pokroić w drobną kostkę.

Krok 3

Przetnij strąk słodkiej papryki wzdłuż. Usuń łodygę z nasionami, ostrożnie wytnij przegrody. Połówki papryki pokroić w kwadraty o boku 1,5 cm lub pokroić w paski.

Krok 4

Cukinię obierz i przekrój wzdłuż. Za pomocą łyżeczki wydrąż środek z nasionami. Możesz po prostu dokładnie umyć młodą cukinię, usunąć łodygę, a skórkę i nasiona pozostawić na miejscu.

Krok 5

Połówki cukinii pokroić w poprzeczne plastry o grubości 5 mm. Marchewkę pokroić w koła o grubości 5 mm. Duże marchewki przekrój wzdłuż i przekrój na połówki.

Krok 6

Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, często mieszając, 5 minut. Cebula powinna stać się przezroczysta i mieć jasnozłoty odcień. Dodaj czosnek i podgrzewaj przez kolejne 30 sekund.

Krok 7

Na patelnię z cebulą ułożyć plasterki marchewki i papryki. Kontynuuj smażenie warzyw przez kolejne 3 minuty. Marchew i papryka powinny stać się miękkie. Dodaj mieloną wołowinę i zwiększ ogień do średnio-wysokiego.

Krok 8

Smaż mięso mielone, często mieszając i rozbijając grudki szpatułką, 5-7 minut. Mięso mielone powinno zmienić kolor i lekko się zrumienić. Wlać wytrawne wino, dodać pomidory i cukier i gotować kolejne 4-5 minut.

Krok 9

Do przygotowanego mięsa mielonego włóż cukinię, brokuły i kalafior. Sól i dopraw czarnym pieprzem. Na patelnię wlać 300 ml gorącej wody i delikatnie wymieszać.

Krok 10

Przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień do niskiego. Gotuj gulasz przez 10 minut, zamieszaj kilka razy. Użyj drewnianej lub silikonowej szpatułki, aby uniknąć deformacji miękkich warzyw.

Krok 11

Usuń łodygi i drobno posiekaj liście pietruszki. Do gulaszu dodać natkę pietruszki. Sprawdź obecność soli i pieprzu, w razie potrzeby dodaj sól. Jeśli w gulaszu nie utworzyła się wystarczająca ilość sosu, dodaj kolejne 50-100 ml gorącej wody.

Krok 12

Zamiast gorącej wody do gulaszu można dodać bulion wołowy lub drobiowy. Po uprzednim ugotowaniu wlać go na patelnię. Ilość bulionu decyduje o konsystencji gotowego dania – możesz ją zmieniać w zależności od upodobań.

Krok 13

Podgrzewaj gulasz przez kolejną 1 minutę. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 5-7 minut. W tym czasie smak potrawy zostaje zharmonizowany, a temperatura osiąga optymalny poziom.

Krok 14

Oddziel liście bazylii od łodyg. Duże liście zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski, małe zostaw w całości – są potrzebne do dekoracji.

Krok 15

Na patelnię dodajemy posiekane liście bazylii i mieszamy. Rozłóż gulasz do misek. Bardzo wygodnie jest podawać to danie w miskach lub miskach. Udekoruj listkami bazylii i natychmiast podawaj.

PRZYDATNE RADY

Bardzo ważny jest wybór odpowiednich potraw, w których będziesz gotować – od tego w dużej mierze zależy efekt końcowy. W rondlu o grubym dnie, dużym rondlu lub kociołku żeliwnym przygotuj klasyczny gulasz warzywny z mięsem mielonym. Najważniejsze, aby naczynie miało grube dno i wysokie ścianki, wtedy temperatura będzie równomiernie rozłożona, a proces duszenia będzie przebiegał w optymalnych warunkach.

PRZY OKAZJI

Jeśli użyjesz mrożonych warzyw, czas gotowania znacznie się skróci, a gulasz będzie gotowy w ciągu pół godziny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja