Klasyczny gulasz warzywny z cukinią
gastronomia 25 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Klasyczny gulasz warzywny z cukinią to proste i nieskomplikowane danie, które z łatwością przygotuje nawet początkujący. Szczególnie atrakcyjny jest fakt, że na daczy można łatwo przygotować pyszny gulasz, ponieważ prawdopodobnie cukinia rosła właśnie w Twoim ogrodzie. Z młodej cukinii nie trzeba nawet ściągać cienkiej skórki – jest dość delikatna, wystarczy ją dokładnie umyć i odciąć końcówki. Ale lepiej oczyścić dorosłe okazy, a może nawet usunąć część miazgi z dużymi nasionami. Pamiętaj, aby zapisać klasyczny przepis na gulasz warzywny i ugotować go dla dzieci i dorosłych! I nie oszczędzaj na świeżych, pachnących warzywach, aby w pełni doświadczyć lata!
Złożoność: łatwo Kalorie: 326,60 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 5,13 g/17,64 g/36,52Danie główneSKŁADNIKI NA 6 PORCJIcukinia – 2 szt.ziemniaki – 4-5 szt.pomidor – 2 szt.cebula – 1 szt.czosnek – 3 ząbkinatka pietruszki – 2 gałązkikoperek – 3 gałązkiolej roślinny – 4 łyżki. l.sólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Usuń skórkę z cukinii i ziemniaków. Obierz cebulę i czosnek. Cukinię przekrój wzdłuż, usuwając w razie potrzeby duże nasiona.
Krok 2
Cebulę pokroić na połówki pierścieni. Posiekaj czosnek. Oderwij liście pietruszki i koperku od łodyg i drobno je posiekaj. Połówki cukinii pokroić w plastry o grubości 1 cm. Ziemniaki przekrój na pół i pokrój w grube plasterki.
Krok 3
Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, często mieszając, 5 minut. Cebula powinna stać się przezroczysta. Dodaj czosnek i podgrzewaj przez kolejne 30 sekund.
Krok 4
Ziemniaki włóż na patelnię, zalej 100 ml gorącej wody, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut. Plasterki ziemniaków powinny być miękkie i łatwe do przekłucia widelcem. Na patelnię dodaj cukinię i smaż pod przykryciem kolejne 5 minut.
Krok 5
Pomidory pokroić, a połówki zetrzeć na drobnej tarce, zaczynając od nacięcia – w ten sposób skórka pomidora pozostanie w dłoniach, a otrzymamy przecier pomidorowy. Wlać go na patelnię.
Krok 6
Warzywa posolić, posypać pieprzem i dodać połowę ziół. Zwiększ ogień do średniego i gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Delikatnie wymieszaj kilka razy szpatułką. Gulasz rozłożyć do misek i posypać pozostałymi ziołami.
PRZYDATNE RADY
Należy pamiętać, że pomidory należy dodawać na końcu, gdy ziemniaki są już prawie gotowe. Jeśli się pospieszysz, obecność pomidorów sprawi, że ziemniaki będą twarde.
PRZY OKAZJI
Spróbuj zrobić gulasz z cukinii lub wypróbuj jedno i drugie. Zmieniaj proporcje warzyw w dowolnym kierunku – więcej cukinii, mniej ziemniaków lub odwrotnie. Eksperymentuj z ziołami – gotowe danie posyp listkami świeżego tymianku, suszoną miętą lub drobno posiekaną bazylią.