Klasyczny gulasz warzywny w piekarniku

Klasyczny gulasz warzywny w piekarniku

gastronomia 26 września 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzKlasyczny gulasz warzywny w piekarniku Do przepisu

Klasyczny gulasz warzywny w piekarniku to po prostu prawdziwa uczta na talerzu. Nie ma chyba na świecie kraju, w którym nie przyrządza się tego dania, choć każdy szef kuchni dodaje do niego akcent charakterystyczny dla swojego regionu. Oferujemy klasyczny przepis na gulasz w piekarniku i gwarantujemy, że będziesz zadowolony z wyniku – jasne, aromatyczne, lekkie i smaczne danie zachwyci każdego, kto dba o swoją wagę, spodoba się wegetarianom i surowym weganom oraz zachwyci będzie rewelacją dla tych, którzy wcześniej byli sceptyczni wobec przynależności warzyw. Gulasz warzywny możesz podawać na lunch jako doskonały i zdrowy dodatek, a na obiad jako samodzielne danie.

Złożoność: łatwo Kalorie: 326,19 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 20 minut Używany: 8,27 g/14,39 g/42,90KolacjaKolacjaDanie główneSKŁADNIKI NA 6 PORCJIziemniaki – 4 szt.cukinia – 1 szt.marchewki – 2 szt.pomidor – 2 szt.mrożony groszek zielony – 200 gmrożona fasolka szparagowa – 200 gcebula – 2 szt.czosnek – 3 ząbkinatka pietruszki – 3 gałązkikoperek – 3 gałązkiolej roślinny – 4 łyżki. l.sólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść ruszt na środku piekarnika. Nasmaruj żaroodporne naczynie olejem roślinnym. Wygodnie jest użyć pędzla do ciasta lub spryskać formę butelką ze sprayem.

Krok 2

Obierz ziemniaki i marchewkę. Odetnij łodygę cukinii. Młodej cukinii nie trzeba obierać; usuń skórkę ze starej cukinii. Jeśli cukinia jest duża, przekrój ją wzdłuż i usuń nasiona.

Krok 3

Na pomidorach wykonaj nacięcie w kształcie krzyża i włóż je do wrzącej wody na 1 minutę. Przełożyć do miski z zimną wodą i pozostawić na 1 minutę. Ostrożnie usuń cienką skórkę z pomidorów.

Krok 4

Posiekaj warzywa. Ziemniaki, cukinię i marchewkę pokroić na połówki okręgów o grubości 1 cm. Pomidory pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Posiekaj czosnek. Oddziel od łodyg i drobno posiekaj warzywa.

Krok 5

Połącz wszystkie warzywa i połowę warzyw w dużej misce. Dodać mrożony groszek i fasolę, doprawić solą, pieprzem, olejem roślinnym i wymieszać.

Krok 6

Przygotowane warzywa włóż do formy i zalej 100 ml gorącej wody. Przykryj folią spożywczą i mocno dociśnij folię do boków naczynia. Warzywa można piec pod przykryciem lub przykryć naczynie papierem do pieczenia.

Krok 7

Umieścić patelnię na środku piekarnika i piec gulasz przez 40 minut. Wyjmij formę, usuń folię (papier do pieczenia) lub zdejmij pokrywkę. Warzywa włóż ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.

Krok 8

Gorący gulasz nałóż na talerze i natychmiast podawaj, udekorowany pozostałymi ziołami. Wystudzony gulasz można odgrzać w piekarniku, na patelni lub podać na zimno.

PRZYDATNE RADY

Do gulaszu warzywnego gotowanego w piekarniku według klasycznego przepisu można dodać różnorodne warzywa, na przykład do formy można włożyć cienko pokrojony korzeń selera lub młodą rzepę, plasterki czerwonej słodkiej papryki lub łodygi boćwiny. Jeżeli masz pod ręką młode marchewki z ogródka, do gulaszu posiekaj świeże, zielone wierzchołki.

PRZY OKAZJI

Przygotuj klasyczny gulasz warzywny w pięknym naczyniu ceramicznym lub żaroodpornym, a następnie możesz go w nim podać.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja