Klasyczne ciasto wielkanocne
gastronomia 28 kwietnia 2021 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz Do przepisu
Świąteczna uczta na cześć Najświętszego Zmartwychwstania Chrystusa nie może obejść się bez klasycznego ciasta wielkanocnego! Tradycję tę kultywowano nawet w czasach sowieckich, a co dopiero w czasach nowożytnych. A nawet jeśli nie chodzisz regularnie do kościoła, najprawdopodobniej w przeddzień święta malujesz jajka, robisz wielkanocny twarożek, pieczesz lub kupujesz ciasta wielkanocne. Jeśli chodzi o to drugie, bądźmy szczerzy: domowe jest wielokrotnie smaczniejsze niż kupne. Dlatego coraz więcej naszych gospodyń domowych decyduje się na własnoręczne robienie ciast wielkanocnych. Prawie każdy może to zrobić, zwłaszcza jeśli przepis jest sprawdzony. Właśnie na to chcemy teraz zwrócić Waszą uwagę. Jeśli zrobisz wszystko poprawnie, na Wielkanoc na stole pojawi się pachnące i pyszne klasyczne ciasto wielkanocne!
Złożoność: trudny Kalorie: 655,29 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 4 godziny Używany: 12,03 g/26,88 g/93,60PiekarnikPieczenieKuchnia rosyjskaPiekarniaKulichWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmNa świątecznym stoleWielkanocSKŁADNIKI NA 3 PORCJEmleko – 350 mlcukier – 170 gświeże drożdże – 30 gmasło – 250 g + trochę więcej do wysmarowania formymąka – 700 gekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki.jajka – 6 szt.jasne rodzynki – 150 gorzechy laskowe – 100 gsól – na czubku nożaDo dekoracji:białka jaj – 2 szt.cukier puder – 300 gsok z cytryny – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto wielkanocne. Do dużej miski wlej 200 ml ciepłego mleka (36°C). Dodaj 1 łyżkę. l. cukier i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2
Masło pokroić i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Do masy mleczno-drożdżowej wlać resztę ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Dodać 150 g mąki, ekstrakt waniliowy i połowę pozostałego cukru. Zamieszać. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 3
Oddzielić białka na ciasto wielkanocne od żółtek. Umieścić w chłodnym miejscu. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do masy drożdżowej i dokładnie wymieszać. Dodaj pozostałą mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto.
Krok 4
Białka ubić ze szczyptą soli mikserem na sztywną pianę. Dodawaj go partiami do ciasta, delikatnie mieszając od dołu do góry. Dodaj miękkie masło i ugniataj, aż będzie gładkie. Ciasto powinno łatwo odchodzić od dłoni i ścianek pojemnika. Przykryj miskę folią spożywczą, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Krok 5
Przygotuj rodzynki na ciasto wielkanocne. Dokładnie umyj i przełóż do miski. Zalać 200 ml wrzącej wody, odstawić na 10 minut, następnie odcedzić na durszlaku i wysuszyć. Drobno posiekaj orzechy laskowe. Zagnieść wyrośnięte ciasto. Dodać orzechy laskowe i rodzynki. Zamieszać.
Krok 6
Spód i boki foremek na ciasto wielkanocne wysmaruj masłem. Ciasto podzielić na części. Umieścić w foremkach, wypełniając je nie więcej niż do 1/2 wysokości. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Piec 50–60 minut w temperaturze 180°C. Pozwól ciastkom lekko ostygnąć, a następnie wyjmij je i umieść na metalowej kratce. Całkowicie ostudź.
Krok 7
Przygotuj lukier na ciasta wielkanocne. Białka lekko ubić i wymieszać z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na letnie ciasta nałóż lukier i pozostaw do zastygnięcia. Udekoruj według uznania.
PRZYDATNE RADY
Gotowość klasycznego ciasta wielkanocnego określ za pomocą cienkiego drewnianego szpikulca. Przyklej go na środku produktu i usuń. Jeśli jest suche, ciasto jest gotowe.
PRZY OKAZJI
Wierzch klasycznego wielkanocnego tortu pokryty lukrem można udekorować wielobarwną posypką cukierniczą, watą cukrową, a nawet drobnymi kwiatkami (na przykład fiołkami z parapetu).