Klasyczna zupa ziemniaczana z wołowiną

Do przepisu

Zupa ziemniaczana to zawsze danie, przede wszystkim domowe, sycące i uwielbiane przez wszystkich. Oczywiście można też z nim poeksperymentować, jednak jeśli główne składniki są dobrej jakości – szczególnie ziemniaki dobrze znoszą gotowanie – nie ma co przesadzać z podstępem. Jeśli chcesz zachować tradycję, przygotuj zupę ziemniaczaną w bulionie mięsnym z kluskami lub zbożami (jęczmieniem, ryżem, kaszą jaglaną lub kaszą manną). Zupę zbożową można przygotować także na bulionie grzybowym.

Złożoność: łatwo Kalorie: 668,48 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 47,60 g/32,79 g/35,30GotowaniePrażenieNa patelniKolacjaBulionZupaMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIPo 1 korze pietruszki i selera1 duża cebulaolej roślinny700 g ziemniaków1 liść laurowy1,5 litra bulionu mięsnego500 g gotowanej pulpy wołowejgarść liści pietruszki i koperkusól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Korzenie i cebulę pokroić w paski. Najpierw smaż korzenie na gorącym oleju przez 2 minuty. Dodać cebulę i smażyć kolejne 3-4 minuty.

Krok 2

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Do wrzącego solonego bulionu dodać korzenie, cebulę i liście laurowe. Pieprz to. Gotuj przez 20-25 minut.

Krok 3

Mięso pokroić na kawałki i smażyć z niewielką ilością oleju roślinnego na dużym ogniu przez 2 minuty. Dodać do ziemniaków na maksymalnie 2-3 minuty. do końca gotowania. Wyjmij liść laurowy i podawaj na gorąco z drobno posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja