Klasyczna zapiekanka, ściągawka do skomponowania smacznego i satysfakcjonującego dania

Klasyczna zapiekanka, ściągawka do skomponowania smacznego i satysfakcjonującego dania

Klasyczna zapiekanka, ściągawka do skomponowania smacznego i satysfakcjonującego dania

Olga Zacharowa 20 października 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Klasyczną zapiekankę można przygotować w piekarniku, korzystając z sugerowanych przez „innych” przepisów, ale czy nie łatwiej jest wymyślić własny przepis i wykorzystać to, co już mamy pod ręką (w lodówce)? Dla tych, którzy nie lubią podporządkowywać się cudzym zasadom, ale po przestudiowaniu podstawowej wiedzy potrafią stworzyć, nasza ściągawka dotycząca złożenia klasycznej zapiekanki z 7 podstawowych elementów.

Klasyczna zapiekanka z ziemniakami i mięsem

Treść materiału:

  • Jakie jest tych 7 podstawowych elementów klasycznej zapiekanki?
  • Jak połączyć wszystkie szczegóły w jedno danie?
  • Sekrety klasyki gotowania od szefów kuchni naszej witryny
  • Jak łatwo zamrozić i szybko przygotować klasyczną zapiekankę?

Klasyczna zapiekanka jest lasagne, musaka, zapiekanka, pasztet pasterski, angielska zapiekanka rybna z zielonym groszkiem i inne podobne dania narodowe gotowane w piekarniku. Każda zapiekanka to kolejna wariacja na temat podstawowego układu najpopularniejszej potrawy. Zapraszamy do nauki stosowania podkładu poprzez eksperymentowanie z połączeniami i teksturami.

Każda zapiekanka, którą można ugotować w naczyniu żaroodpornym, zazwyczaj wymaga 7 elementów: sos, składnik białkowy, składnik pochłaniający nadmiar płynu, warzywa, zioła i przyprawy, a do tego produkt o jasnym smaku (prawie przyprawa) oraz Jego Królewska Mość – ser. Podajmy klasykę: najprostsze i najbardziej dostępne przykłady każdego komponentu. Jest ich oczywiście znacznie więcej, ale schemat montażu zapiekanki jest przejrzysty.

7 podstawowych elementów klasycznej zapiekanki

Baza sosu

  • jogurt naturalny lub śmietana + mleko, niekoniecznie krowie,
  • pomidory obrane, pokrojone w kostkę + bulion,
  • sos np. beszamelowy, barbecue, pomidorowy, serowy,
  • nadzienie jajeczne, do którego jajka i śmietanę ubija się na gładko.

Składnik białkowy

  • tuńczyk w puszce lub łosoś/pstrąg, bez kości,
  • świeży filet, miąższ ryby gotowanej, gotowanej na parze lub wędzonej
  • gotowany lub pieczony filet z kurczaka/indyka lub małe kawałki surowego drobiu
  • gotowana szynka,
  • mielona wołowina, mieszane mięso mielone lub mielony kurczak/indyk,
  • fasola gotowana lub z puszki.

Obfite składniki wchłaniające soki i nadmiar sosu

  • gotowany makaron/makaron,
  • gotowany ryż okrągły lub brązowy,
  • chleb lub bułka tarta.

Warzywa

  • cukinia i bakłażan,
  • szpinak rozmrozić w postaci zamrożonej lub dusić na świeżo, odcisnąć nadmiar wilgoci,
  • brokuły lub kalafior, rozmrozić zamrożoną kapustę lub użyć świeżej, po zblanszowaniu,
  • zielony groszek lub fasolka szparagowa, rozmrozić w postaci zamrożonej lub zblanszować na świeżo,
  • miazga dyniowa, piec do miękkości,
  • ziarna kukurydzy, rozmrażać zamrożone lub blanszować na świeżo,
  • cebula świeża lub smażona,
  • marchewka świeża lub smażona,
  • ziemniaki, surowe lub lekko ugotowane.

Produkty dla dodatkowego smaku

  • grzyby smażyć na złoty kolor,
  • oliwki lub oliwki czarne,
  • czosnek świeży lub pieczony,
  • suszone pomidory
  • pieczona papryka lub papryka świeża, pokrojona w drobną kostkę,
  • s/c boczek lub mostek,
  • różne wędliny, podobnie jak solanka mięsna (kiełbaski, parówki),
  • tostowa bułka tarta do posypania wierzchu zapiekanki.

Przyprawy i przyprawy

  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • papryczka chili, bez przegród i nasion,
  • papryka mielona, ​​można wędzić
  • kminek,
  • mieszanka ziół prowansalskich,
  • dowolne mieszanki pikantne odpowiednie do pieczenia warzyw.

Sery

  • tarty twardy ser dojrzewający, podobny do parmezanu,
  • tarty, topliwy ser półtwardy, podobny do gouda, edamski lub rosyjski.

Jak złożyć zapiekankę

Opcja 1

  1. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Dojrzały ser zetrzeć i dodać do całkowitej masy.
  3. Powstałą masę przełożyć do żaroodpornej formy z wysokimi bokami.
  4. Zetrzyj ser i posyp nim prostą zapiekankę przed włożeniem jej do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  5. Piecz naczynie do końca, przykrywając patelnię pokrywką lub folią złożoną 2-3 razy.
  6. Na sam koniec pieczenia włącz grill i zdejmij pokrywkę (folię), aby uzyskać apetyczną złotą skórkę. Podawać zapiekankę ciepłą lub schłodzoną.

Podstawowa technologia w rozszerzonej wersji, którą można wykorzystać także do przygotowania klasyków z wykorzystaniem naszej ściągawki i produktów z lodówki.

  1. Ułóż wszystkie składniki warstwami. Na początek wlej odrobinę sosu na dno żaroodpornego naczynia, a kolejną warstwę połóż pożywny składnik (ryż, makaron).
  2. Polać pozostałym sosem wszystkie ułożone warstwy.
  3. Zmontowaną prostą zapiekankę posyp serem i piecz w nagrzanym piekarniku. Podawać zapiekankę ciepłą lub schłodzoną.

7 sekretów przygotowania klasycznej zapiekanki od Aleksieja Karpowa, szefa kuchni serwisu

  1. W przypadku klasycznej zapiekanki ziemniaczanej na puree ziemniaczanym można ułożyć smażone mięso mielone, ale można też te składniki wymieszać. Część pozostałych puree ziemniaczanego wykorzystaj do zagęszczenia sosu.
  2. Nie masz pod ręką resztek puree ziemniaczanego? Kup w sklepie puree ziemniaczane instant (w płatkach), aby zagęścić sos. Jedno opakowanie wystarczy na długo. Płatki całkowicie rozpuszczą się w sosie, nie pozostawiając grudek, dając gęsty, bogaty sos o przyjemnym ziemniaczanym smaku do Twojej klasycznej (niekoniecznie ziemniaczanej) zapiekanki. Tylko nie przesadzaj z solą: zazwyczaj takie półprodukty są już dość słone.
  3. Jeśli chcesz uzyskać ciemny i apetyczny kolor mielonego kurczaka lub indyka po wstępnym podsmażeniu, dodaj odrobinę sosu sojowego, jednocześnie doda on nadzieniu pikanterii.
  4. Nie zapominaj, że jest nie tylko sok z cytryny, ale także sok z limonki. To niesamowite, jak może sprawić, że zapiekanka będzie wyglądać jaśniej i bardziej imponująco. Podczas blanszowania np. marchewki czy zielonego groszku posyp warzywa świeżo wyciśniętym sokiem z limonki i wymieszaj. Dodaj ten składnik do zapiekanki z cukinią lub cukinii z ryżem i oczywiście do zapiekanki z twarogiem (można dodać szczyptę skórki).
  5. Do mięsa mielonego na 3-4 minuty przed jego ugotowaniem dodaj kilka łyżek klasycznej solanki. Nadzienie to przyjemnie ożywia smak całej zapiekanki. Najlepiej nadaje się do tego płyn ze słoika ogórków kiszonych.
  6. Sos beszamelowyktóry jest często używany w lasagne, można zastąpić mieszanką bazylii, jajek, twardego sera i ricotty (lub domowego twarogu), ubitą na gładką masę. Jaki jest wynik? Kremowe nadzienie o przyjemnym smaku i ciekawej konsystencji. Jeśli usuniemy bazylię, można ją również wykorzystać do zapiekanek z twarogiem na słodko, jeśli posmarujemy wierzch naczynia mieszanką serową, a następnie włożymy ją do piekarnika.
  7. I o ukochanym przez wielu zapiekanka z twarogu. Jako składnik, który doda integralności temu słodkiemu klasykowi, użyj tego, co znane mleko skondensowane. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze, a jego konsystencja delikatna. Niektórzy porównują tę zapiekankę do sernika bez ciasta. W misce dokładnie ubić twarożek (można go najpierw przetrzeć przez sito) i surowe jajka na puszystą masę. Dodaj trochę soli. Wlać skondensowane mleko i ubijać, aż masa będzie gładka. Powstałą masę przekładamy do formy żaroodpornej, w której piecze się zwykle zapiekanki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec, aż będzie całkowicie ugotowany. Podawać na ciepło lub całkowicie wystudzone.

Jak łatwo zamrozić i szybko ugotować zamrożoną zapiekankę

Jeśli planujesz zamrozić zapiekankę, zrób to przed etapem pieczenia. Nie masz czasu na rozmrożenie klasycznego dania? Wystarczy przenieść obrabiany przedmiot z zamrażarki do formy żaroodpornej i umieścić go w jeszcze gorącym i działającym piekarniku. Pamiętaj, aby wydłużyć czas gotowania o 15-20 minut.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zapiekankaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa19 października 2022 r

Konstanto, dzięki za komentarz! Jestem także fanką zapiekanek, zwłaszcza tych klasycznych, opartych na krajowych przepisach.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca18 października 2022 r

Często gotuję zapiekanki. Uwielbiam eksperymentować i improwizować. Dziękuję za pomocne wskazówki.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja