Kiszone wiśnie
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: trudny Kalorie: 63,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 liść wiśni1kg wiśni1 cm korzeń chrzanu0,5 łyżeczki nasiona gorczycyocet, cukier, sól do smaku1cm cynamonu0,5 łyżeczki kolendra(za litrowy słoik)500 ml wody2 pąki goździków2 łyżki l. wódka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozcieńczyć w wodzie tyle cukru, soli i octu, aby uzyskać przyjemny smak. Lepiej, jeśli jest lekko kwaśne niż słodkie. Zagotuj wodę, następnie ostudź do temperatury pokojowej. Do marynaty dodać wódkę.
Krok 2
Umyj wiśnie, usuń gałązki i nasiona. Umieść jagody w wysterylizowanym słoiku, cały czas potrząsając, aby wiśnie ściślej przylegały.
Krok 3
Dodać przyprawy i zalać marynatą. Nie wyrzucaj pozostałej marynaty. Słoik zakręcamy i odstawiamy do następnego dnia – w tym czasie jagody wchłoną część marynaty. Napełnij słoik do samej góry, zamknij i przechowuj. * Stosować jako dodatek do dań mięsnych i drobiowych oraz do sałatek warzywno-mięsnych.