Kiszone pomidory bez skórki na zimę
Jewgienija Leonowa 16 września 2024 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Marynowane pomidory to jedna z najbardziej niewygodnych potraw. Nie da się go zjeść „pięknie” przy stole. Nie ma sensu używać noża i widelca – tracisz pyszny sok, używanie łyżki też nie jest zbyt wygodne, a skórka też przeszkadza. Ale najbardziej irytujące jest to, że jeśli zostanie usunięty, owoce z reguły rozpadają się i tracą swój kształt i wygląd jako całość. Powiemy Ci, jak marynować obrane pomidory, aby zachowały strukturę soku i miąższu. Twoje przetwory będą nie tylko smaczne, ale i piękne. A co najważniejsze, te marynowane pomidory w końcu będą wygodne do jedzenia!
Złożoność: łatwo Kalorie: 232,38 kcal/porcję Porcje: 7 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 50 minut Używany: 6,49 g/1,20 g/50,25KonserwowanieMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 7 PORCJI–7Porcje+Pomidor (pomidor) 4 kgKoperek 50 grLiście czarnej porzeczki 14 szt.Liście chrzanu 4 szt.Na marynatę:Woda 2 lGranulowany cukier 1 szklanka(i)Sól 125 grLiść laurowy 3 szt.Czerwona ostra papryka 1 łyżeczkaOcet stołowy 9% 30 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W przypadku marynowanych pomidorów bez skórki na zimę przygotuj siedem wysterylizowanych 1-litrowych słoików. Na dnie słoików ułożyć gałązki kopru, porzeczki i liście chrzanu (przełamać na pół). Umyj pomidory.
Marynowane pomidory bez skóry na zimę ()
Krok 2
Do dużego rondla wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Umieść w pobliżu miskę z bardzo zimną wodą. Pomidory zanurzać partiami we wrzącej wodzie na 10 sekund, wyjmować łyżką cedzakową i przekładać do zimnej wody.
Marynowane pomidory bez skóry na zimę ()
Krok 3
Pomidory odłóż na durszlak, aby odciekły. Ostrożnie obierz pomidory i usuń łodygi. Przygotowane pomidory włóż do słoików.
Marynowane pomidory bez skóry na zimę ()
Krok 4
Przygotuj marynatę. Do rondla wlać wodę, dodać sól, cukier, liść laurowy i czerwoną paprykę i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 1-2 minuty. Następnie wlej ocet.
Marynowane pomidory bez skóry na zimę ()
Krok 5
Wlać marynatę do słoików. Słoiki wkładamy do szerokiego rondla z gorącą wodą (woda powinna sięgać „ramionek” słoików) i sterylizujemy przez 5-8 minut.
Marynowane pomidory bez skóry na zimę ()
Krok 6
Ostrożnie wyjmuj po jednym słoiku z patelni i natychmiast zwijaj pokrywki. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Marynowane pomidory bez skóry na zimę ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby sterylizować marynowane pomidory bez skórki na zimę, wybierz szeroką aluminiową patelnię, na której dnie umieść złożony ręcznik lub specjalną kratkę.
PRZYDATNE RADY
Sterylizując kiszone pomidory bez skórki na zimę zacznij odliczać czas, kiedy woda na patelni zacznie się równomiernie gotować. Czas sterylizacji zależy od ilości słoików na patelni – jeśli jest ich dużo sterylizuj nieco dłużej.