Kiszone ogórki z chlebem żytnim
Do przepisu
Przepisów na ogórki kiszone jest wiele. Każda gospodyni domowa zawsze ma swój własny podpis. Nie udajemy, że zmieniamy Wasze preferencje (autorskie przepisy to świętość), ale my przygotowaliśmy ogórki z chlebem i nam smakowały. Nie możemy ukryć przed Tobą tego przepisu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 585,80 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Używany: 26,08 g/3,76 g/112,32PustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 kg mocnych ogórków małych 120-130 g chleba żytniego, lepszego niż chleb Borodino 20-25 g gałązek koperku 100 g soli 4-5 ząbków młodego czosnku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Napełnij ogórki zimną wodą pitną, najlepiej ze studni lub źródła. Pozostawić na 3-5 godzin w chłodnym miejscu. Co 1,5 godziny spuść wodę i napełnij warzywa czystą wodą. Nie trzeba tego robić, ale podlewane ogórki są bardziej elastyczne i chrupiące, są lepiej solone, a słoiki z nimi nie eksplodują (to ostatnie stwierdzenie nie jest potwierdzone w 100%).
Krok 2
Odetnij końcówki ogórków z obu stron lub nakłuj je widelcem 1-2 razy.
Krok 3
Chleb kroimy w kromki i opiekamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Nie przesadzaj!
Krok 4
Umieść ogórki w 3-litrowym wysterylizowanym słoiku. Połóż chleb na wierzchu. Dodać koperek i drobno posiekany lub cały czosnek. Wlać osolony wrzątek tak, aby woda sięgała samej góry słoika lub chociaż lekko się przelewała. Zakręcić słoiki i pozostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Potem możesz już jeść ogórki.