Kiszona kapusta po guriańsku

Kiszona kapusta po guriańsku

gastronomia 19 grudnia 2013 rKiszona kapusta po guriańsku Do przepisu

Na targu trudno przejść obojętnie obok straganu z kapustą kiszoną i kiszoną. Ale łatwo jest zrobić to w domu! Najważniejsze jest, aby kupić dobrą główkę kapusty: powinna być dość duża, gęsta i zawsze lekka – prawie biała.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 414,12 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 5,21 g/25,30 g/40,64MarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1 główka kapusty o wadze około 2 kg 2 średnie marchewki 1 duży lub 2 małe buraki 1 główka czosnkuNa marynatę:200 ml octu jabłkowego 200 ml oliwy z oliwek (roślinnej) 200 g cukru 2 łyżki. l. sól 2 liście laurowe 3 groszek czarny i ziele angielskie 3 pąki goździków pół strąka ostrej zielonej papryki Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Kapustę przekrój na pół, usuń łodygę, a liście pokrój w kwadraty o wymiarach 3×3 cm.

Krok 2

Marchew i buraki pokroić w cienkie paski, a czosnek w cienkie plasterki. W dużej misce wymieszaj kapustę, buraki, czosnek i marchewkę i przenieś do dużego rondla.

Krok 3

Na marynatę w rondelku wymieszaj 1 litr wody, oliwę, cukier, sól, ostrą paprykę i wszystkie przyprawy. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty, zdejmij z ognia i zalej octem.

Krok 4

Gorącą marynatą zalać kapustę i docisnąć talerzem, zatapiając ją w marynacie. Gotową kapustę pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny w słoikach i przechowywać w lodówce. Kapustę można pokroić na sektory. Marynuj przez co najmniej 2 dni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja