Kiszona kapusta

Kiszona kapusta

gastronomia 14 września 20104,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarzKiszona kapustaKiszona kapusta Do przepisu

Wierzymy, że kapusta kiszona to oryginalne danie rosyjskie. Ale niektórzy historycy uważają, że Chińczycy wynaleźli kiszoną kapustę. Ponadto kuchnie wielu narodów mają podobne danie. Zacznijmy rozumieć rosyjskie tradycje w praktyce.

Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minutSolenie, fermentacjaKuchnia rosyjskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 3 PORCJEsól – 250 gmarchew – 0,5 kgkapusta biała – 10 kgFakultatywnyżurawina – 200 gkminek – do smakujabłka słodko-kwaśne odmian zimowych – 0,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Usuń zewnętrzne liście z główek kapusty (zachowaj dobre, twarde liście). Kapustę pokroić w cienkie paski. Zetrzyj marchewki. Wymieszaj kapustę i marchewkę w dużym pojemniku, np. misce. Jeśli chcesz, dodaj jabłka, żurawinę i kminek pokrojony w małe plasterki. Dodać sól i dokładnie wymieszać rękoma.

Krok 2

Umieść czyste liście kapusty na dnie drewnianej wanny lub emaliowanego wiadra. Na wierzchu ułóż przygotowaną kapustę i ugniataj ją z całych sił rękami lub tłuczkiem, aż powstanie sok.

Krok 3

Przykryj kapustę liśćmi kapusty i czystą gazą. Połóż drewniany okrąg i duży ciężarek (na przykład starannie umyty kamień). Upewnij się, że okrąg jest całkowicie pokryty solanką.

Krok 4

Pozostaw kapustę do fermentacji w temperaturze 18–20 °C przez 3–4 dni. Przez cały ten czas regularnie nakłuwaj kapustę długim drewnianym patyczkiem i zbieraj powstałą pianę. Gotową kapustę przełóż do słoików i przykryj pokrywkami. Przechowywać w zimnej piwnicy lub lodówce.

UWAGA DO GOSPODARKI

Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych Porcję żurawiny i jabłek można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od upodobań.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja