Kiszona cukinia
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 65,00 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 15 minutMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg młodej cukinii1 litr wodycukier – 100 g1,5 łyżki. l. sólocet jabłkowy – 100 mlkoperek, kilka gałązki2 pąki goździków3 pudełka nasion kolendry3 ziarna czarnego pieprzu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Koperek umyj i osusz.
Krok 2
Do rondla wlać wodę, dodać cukier, sól i ocet. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Krok 3
Przygotowaną cukinię włożyć do wysterylizowanego słoika wraz z gałązkami koperku. Dodać przyprawy i zalać gorącą marynatą. Pozostaw pozostałą marynatę. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 1 dzień. Następnie dodać marynatę, zamknąć słoiczek i przechowywać w chłodnym miejscu.