Kimchi (koreańska kapusta)

Kimchi (koreańska kapusta)

gastronomia 22 czerwca 20074.00(2)Dodaj do ulubionychUdział2877.jpg Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 61,83 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 3,20 g/0,72 g/10,40Solenie, fermentacjaKuchnia koreańskaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 10 PORCJIzielona cebula – 1 pęczek1 strąk czerwonego chiliocet ryżowy – 5 łyżek. l.1 zielone chili2 łyżki l. paprykakawałek korzenia imbiru 4 cm5 łyżek l. sos sojowy0,5 łyżeczki glutaminian soducukier – 2 łyżki.1 główka kapusty pekińskiejczosnek – 2 ząbki3 łyżki. l. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Usuń zewnętrzne liście z kapusty pekińskiej. Kapustę przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie w poprzek na paski o szerokości 1 cm Włóż kapustę do głębokiej miski i przykryj solą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 24 godziny.

Krok 2

Po dniu lekko przemieszaj kapustę rękoma i odsącz z soku.

Krok 3

Umyj zieloną cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Obierz i posiekaj czosnek. Umyj czerwone i zielone chilli, usuń łodygę i nasiona, drobno posiekaj. Obierz i zetrzyj imbir. Dodać do kapusty i wymieszać.

Krok 4

Sos sojowy wymieszaj z octem, cukrem, papryką, MSG i odrobiną wody. Wlać powstałą mieszaninę do kapusty. Jeśli kapusta nie jest całkowicie przykryta, dodaj wodę. Przykryj naczynie pokrywką i pozostaw do zaparzenia na zimno przez 2-3 dni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja