Do przepisu
Ta lżejsza i bardziej nowoczesna wersja kharcho, gotowana w bulionie wołowym, zawiera cały bukiet aromatycznych gruzińskich przypraw i pikantną, domową adżykę. Nie ma w nim orzechów włoskich, ale jeśli naprawdę chcesz zrobić wszystko tak, jak powinno, możesz je dodać.
Złożoność: łatwo Kalorie: 269,07 kcal/porcję Porcje: 5 Używany: 22,39 g/13,31 g/14,31GotowanieKuchnia gruzińskaKolacjaZupaCharczo23 lutegoSKŁADNIKI NA 5 PORCJIWołowina – 500 gWoda – 2,5 lCebula – 1 sztukaCzosnek – 10 ząbkówAdżyka – 25 gPasta pomidorowa – 100 gUtskho-suneli – 2 łyżeczki.Liść laurowy – 3 sztMielona kolendra – 1 łyżeczka.Szafran imereti – 1 szczyptaKolendra – 2 łyżki. l.Pietruszka – 2 łyżki. l.Sól wędzona – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mięso pokroić w drobną kostkę i smażyć do miękkości bez żadnych dodatków. Czas gotowania w dużej mierze zależy od jakości i świeżości mięsa, ale bardzo ważne jest, aby było ono ugotowane na tyle, aby można było je przeżuć. Średnio jest to półtorej do dwóch godzin, ale czasami dłużej. Nie zapomnij zebrać piany i gotować na małym ogniu.
Krok 2
Wlać olej roślinny do rondla, dodać posiekaną cebulę, czosnek i dusić na wolnym ogniu. Cebula nie powinna zmieniać koloru, więc nie smaż.
Krok 3
Dodaj adjika i posiekane łodygi kolendry. Duś 3-5 minut, dodaj koncentrat pomidorowy i smaż bez przykrycia przez pół godziny na małym ogniu, mieszając. Najważniejsze, żeby się nie spalić.
Krok 4
Gotowe mięso wyjąć z bulionu, odcedzić bulion, wlać z powrotem na patelnię, postawić na ogniu, dodać trochę soli. Po ugotowaniu włóż mięso z powrotem do bulionu i zalej je naszą mieszanką. Dodaj liść laurowy, utskho-suneli, kolendrę, szafran i ponownie zagotuj.
Krok 5
Następnie dodać umyty ryż i smażyć kolejne 10 minut. Dodać natkę pietruszki, kolendrę i zmiażdżony czosnek. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw na 3-5 minut.
PRZY OKAZJI
Przepis udostępniony przez Mamiya Jojau, szefa kuchni restauracji Kazbek.