Khachapuri z serem i ziołami na patelni
gastronomia 11 maja 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Każdy może ugotować chaczapuri z serem i ziołami na patelni, kiedy tylko ma na to ochotę. Oczywiście będą się różnić od tych klasycznych, ale na pewno będziesz zadowolony ze smaku. Ogromną zaletą naszego przepisu jest prostota i szybkość przygotowania: chaczapuri z serem i ziołami można przygotować w nieco ponad pół godziny od momentu wyrobienia ciasta. Nadają się nawet na śniadanie w dni powszednie, jeśli znajdziesz siłę, aby wstać nieco wcześniej niż zwykle. Cóż, jeśli w dni powszednie jest to niemożliwe, zacznij przygotowywać chaczapuri w weekend – ku uciesze siebie i swoich bliskich.
Złożoność: łatwo Kalorie: 451,38 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 18,16 g/20,46 g/49,80Na patelniKuchnia gruzińskaPiekarniaProdukt z ciastaCiastoPilawChaczapuriWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIkefir 3,2% tłuszczu – 200 mlcukier – 1 łyżeczka.sól – 3/4 łyżeczki.soda – 1 łyżeczka.mąka – 260 gsuluguni – 200 gnatka pietruszki – 2 gałązkikolendra – 2 gałązkikoperek – 2 gałązkiśmietana 20% tłuszczu – 25 golej roślinny do smażenia – 4 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na ciasto chaczapuri. Do miski wlać kefir. Dodaj cukier, sól i sodę. Wymieszaj trzepaczką. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Uformuj kulę, przykryj ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Krok 2
Przygotuj nadzienie chaczapuri. Zetrzyj ser na średniej tarce. Natkę pietruszki, kolendrę i koperek umyć i dobrze osuszyć. Usuń liście z gałązek i drobno posiekaj.
Krok 3
W misce wymieszaj tarty ser, posiekane zioła i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Można dodać odrobinę soli i pieprzu. Nadzienie do chaczapuri jest gotowe.
Krok 4
Połóż ciasto na powierzchni roboczej posypanej mąką. Podziel na równe części. Rozwałkuj jeden na cienki placek i połóż na środku ćwiartkę nadzienia serowego. Podnieś brzegi ciasta nad nim i dokładnie je zaciśnij.
Krok 5
Umieść powstały „wiązek” szwem w dół. Rozwałkować na gruby placek. W ten sam sposób wykonaj puste miejsca z pozostałego ciasta. Postaw patelnię na średnim ogniu.
Krok 6
Nasmaruj dno patelni łyżeczką oleju roślinnego. Połóż jeden placek i smaż z jednej strony. Odwróć i przysmaż drugą. Przygotuj także resztę chaczapuri, smarując patelnię olejem roślinnym.
UWAGA DO GOSPODARKI
Należy pamiętać, że „węzeł” ciasta z nadzieniem należy bardzo ostrożnie rozwałkować na gruby placek. Można go nawet po prostu zagnieść rękoma, żeby się nie rozerwał i masa serowa nie wypadła.
PRZYDATNE RADY
Do nadzienia takiego chaczapuri użyliśmy suluguni. Można jednak wziąć dowolny inny ser, na przykład półtwardy (Gouda, rosyjski). I pamiętaj, że skład zieleni można zmienić według własnego gustu.