Khachapuri z ciasta francuskiego a la Adjarian
gastronomia 27 maja 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przepis na chaczapuri z ciasta francuskiego a la Adjarian to doskonała okazja, aby cieszyć się ulubionym smakiem, nie poświęcając dużo czasu i wysiłku na przygotowanie. Zwolennicy tradycji zapewne będą oburzeni tak swobodnym traktowaniem klasyki, ale wiemy na pewno, że czasem da się odejść od kanonów. Co więcej, wygląd chaczapuri po adżarii z ciasta francuskiego bez drożdży jest całkiem zgodny z „próbką”: tymi samymi „łódeczkami” z jajkiem. Jeśli masz szansę, sprawdź nasz przepis w akcji i zdziw się, jak łatwo je przygotować i jak szybko znikają ze stołu!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 827,94 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 5 godzin Używany: 39,17 g/52,74 g/43,23Drugie daniePiekarniaProdukt z ciastaCiastoPilawChaczapuriChaczapuri w AdżariiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJImrożone ciasto francuskie bez drożdży – 450 gsuluguni – 300 gSer Adyghe – 200 gjaja C1 – 5 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki chaczapuri. Najpierw przenieś ciasto z zamrażarki do lodówki, aby całkowicie się rozmroziło. Następnie rozłóż go na powierzchni roboczej w jednej warstwie. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 2
Przygotuj nadzienie chaczapuri. Oba rodzaje sera zetrzeć na grubej tarce i połączyć. Każdą warstwę ciasta francuskiego przekrój na 2 paski. Rozwiń je lekko, aby były szersze.
Krok 3
Na dłuższym boku zacznij zwijać każdy pasek w kierunku środka, aż między nimi będzie około 5 cm. Połącz je po prawej i lewej stronie, a następnie ostrożnie połącz (powinnaś otrzymać „łódkę”). Rozsuń boki, aby uzyskać więcej miejsca w środku.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Powstałe kawałki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż ser pomiędzy łódkami. Lekko ubić jedno jajko i za pomocą pędzla posmarować nim brzegi ciasta francuskiego.
Krok 5
Piecz chaczapuri przez 15 minut. Następnie wyjmij z nimi blachę do pieczenia, na każdą wyłóż jajko. Wróć do piekarnika na 5 minut. Przed podaniem chaczapuri można posypać ziołami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Co ciekawe, na Kaukazie do nadzienia chaczapuri nie używa się nigdy twardych, dojrzałych serów, a jedynie młode, jak Suluguni i Imeretian: zapewniają one nadzieniu miękkość i delikatność nawet po schłodzeniu.
PRZY OKAZJI
Khachapuri a la Adjarian można przygotować nie tylko z ciasta francuskiego bez drożdży, ale także z ciasta francuskiego na drożdżach. Konsystencja będzie gęstsza, ale efekt nadal będzie równie piękny.