Ketchup z nektarynkami
gastronomia 15 grudnia 2013 r Do przepisu
W odróżnieniu od zwykłych dostępnych na rynku ketchupów, które zawierają sztuczne dodatki, bardzo duże ilości cukru i substancji zagęszczających, ten naturalny produkt można podawać dzieciom już w dość młodym wieku, jednak nadal w niewielkich ilościach, gdyż zawiera ocet. Nektarynki (lub brzoskwinie) zapewniają przyjemny owocowy aromat i naturalną słodycz. Ketchup ten szczególnie dobrze komponuje się z mięsem i drobiem.
Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minutSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE6 dużych, bardzo dojrzałych pomidorów 5 średnich nektarynek lub brzoskwiń 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 cm świeży korzeń imbiru 150 g ciemnobrązowego cukru 150 ml octu jabłkowego 3 łyżki. l. koncentrat pomidorowy 1 liść laurowy 2 pudełka kardamonu 0,5 łyżeczki. Tabela wag i miar nasion kolendry PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Drobno posiekaj pomidory. Nie obieraj ani nie usuwaj nasion. Drobno posiekaj także nektarynki i cebulę.
Krok 2
Liść laurowy podziel na kilka kawałków. Rozgnieć strąki kardamonu i usuń nasiona (same strąki nie będą potrzebne). Nasiona kolendry wsyp do moździerza i lekko rozgnieć (ale nie na pył).
Krok 3
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek tak drobno, jak to możliwe. Drobno posiekaj imbir. Wszystkie przyprawy włóż do rondla, dodaj cukier, zalej octem. Dodać cebulę, czosnek i imbir. Wymieszaj i postaw na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cukier się rozpuści.
Krok 4
Najpierw dodaj koncentrat pomidorowy, następnie pomidory i nektarynki. Gotuj na dużym ogniu, często mieszając, aż do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, około 20 minut.
Krok 5
Zdjąć z ognia, ostudzić 20–30 minut, następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Umieścić w wysterylizowanych słoikach lub butelkach. Przechowywać w lodówce.