Ketchup z jabłkami
gastronomia 22 czerwca 2007(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Domowy ketchup z jabłkami to wariacja na temat klasycznego motywu, który ma swoje niezaprzeczalne zalety. Po pierwsze, konsystencja takiego produktu jest gęstsza niż sos wykonany wyłącznie z pomidorów. Faktem jest, że jabłka są bogate w pektynę, która jest naturalnym zagęszczaczem. Po drugie, zwracamy uwagę na wyjątkowy, bogatszy smak tego ketchupu, wzbogacony przyjemnymi nutami owocowymi. No cóż, nie sposób nie zwrócić uwagi na wykwintny aromat sosu, za który po raz kolejny należy podziękować jabłkom. Proces przygotowania ketchupu nie jest zbyt skomplikowany, dlatego nawet gospodyni domowa, która nie ma dużego doświadczenia w dziedzinie domowych konserw, może przetestować nasz przepis w praktyce.
Złożoność: łatwo Kalorie: 91,61 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 2,47 g/0,65 g/19.11Sos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIpomidory – 2 kgjabłka – 500 gsól – 50 gcukier – 50 gmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka.mielona czerwona ostra papryka – 1 łyżeczka.mielony cynamon – 1/2 łyżeczki.starta gałka muszkatołowa – na czubku noża Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki ketchupu. Umyj pomidory, usuń podstawy z łodyg. Miąższ pokroić w plasterki. Jabłka umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń rdzenie z nasionami.
Krok 2
Bez obierania przepuść pomidory i jabłka przez maszynę do mięsa z drobną siatką. Powstałe puree włóż do garnka o odpowiedniej wielkości z grubym dnem.
Krok 3
Do przecieru pomidorowo-jabłkowego dodaj sól i cukier. Umieścić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Ketchup gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 2 godziny.
Krok 4
Na 10 minut przed przygotowaniem dodać czerwony i czarny pieprz, a także mielony cynamon i startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj. Ketchup przecedź przez drobne sito. Ponownie zagotować i wlać do suchych, wysterylizowanych słoików. Zwiń i pozostaw do ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Ketchup jabłkowy można stosować w taki sam sposób jak zwykły ketchup. Sos ten będzie dobrze komponował się z kebabami i kluskami, makaronami, kiełbaskami i kiełbaskami, a także pieczonymi ziemniakami.
PRZY OKAZJI
Gdy sos się zagotuje, ilość przypraw w ketchupie z jabłkami dostosowujemy według własnego uznania. Cóż, aby uprościć sytuację w doprowadzeniu smaku do pożądanego rezultatu, w drugim etapie dodaj sól i cukier o jedną trzecią mniej niż jest to zalecane w przepisie.