Ketchup śliwkowo-pomidorowy
Alewtina Semenowa 07 września 2016 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Pachnący ketchup pomidorowo-śliwkowy. Przyjemna kwaskowatość śliwek dobrze komponuje się z pomidorami. Warto spróbować tego pikantnego ketchupu.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 25 minutPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory 2 kgśliwki 1 kgcebula 0,5 kgcukier 200 grczosnek 100 gsól 1,5 łyżki.papryka (chili) 2 szt.ocet 9% 2 łyżki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki. Umyć. Obierz śliwki.
Krok 2
Zmiel śliwki w blenderze.
Krok 3
Obierz paprykę z przegród i nasion. Pomidory pokroić i zmiksować razem z papryką w blenderze.
Krok 4
Cebulę obierz i pokrój w małe plasterki.
Krok 5
Zmiel cebulę na gładką masę w blenderze.
Krok 6
Wszystkie posiekane składniki umieścić w dużym rondlu. Dodać sól, cukier, wymieszać.
Krok 7
Włóż ogień i gotuj przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Gotuj na małym ogniu.
Krok 8
Następnie dodajemy posiekany czosnek, liść laurowy i gotujemy kolejne 30-35 minut. Dodaj ocet na 5 minut przed gotowaniem. Mieszać. Zdjąć z ognia.
Krok 9
Umieścić w sterylnych słoikach. Zwiń, odwróć i zawiń.
Krok 10
Nasz ketchup śliwkowo-pomidorowy jest gotowy.