Ketchup pomidorowy
Eduard Nasyrow 09 września 20100,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu
Być może w Rosji z keczupem pomidorowym może konkurować tylko majonez. Z tym sosem jadamy kiełbaski i jajecznicę, kotlety i kluski, kebaby i makarony. Inną kwestią jest to, że często jakość ketchupów przemysłowych pozostawia wiele do życzenia, jest w nich za dużo sztucznych dodatków. Dlatego postanowiliśmy zamieścić tutaj dobry, sprawdzony przepis na taki sos, abyście nie musieli martwić się o jego „szkodliwość” dla organizmu i nie zmieniać swoich przyzwyczajeń. Cóż, smak domowego ketchupu będzie zależał wyłącznie od składników, których użyjesz do jego przygotowania! Sami zauważmy, że najlepszą bazą do ketchupu będą dojrzałe, mięsiste, sezonowe pomidory.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory – 2,5 kgcebula średnia – 3 szt.ziele angielskie – 6-8 groszkówpieprz czarny – 6-8 groszkówgoździki – 6–8 pąkówmielona papryczka chili – 1/2 łyżeczki.mielona kolendra – 1/2 łyżeczki.mielony cynamon – 1/2 łyżeczki.sól morska – 2 łyżeczki.cukier – 100 gocet winny czerwony – 100 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki ketchupu oraz dużą patelnię z grubym dnem. Pomidory umyć i pokroić w małe plasterki. Obierz i posiekaj cebulę.
Krok 2
Umieść pomidory i cebulę na patelni. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Zamknij patelnię. Warzywa dusić na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
Zdejmij patelnię z duszonymi pomidorami z ognia. Miksuj na puree, następnie przetrzyj przez drobne metalowe sito do czystego rondla o grubym dnie.
Krok 4
Powstały sos pomidorowy zagotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypalił. Umieść ziele angielskie, czarny pieprz i goździki na kawałku gazy i uformuj z niego torebkę.
Krok 5
Zawiąż torebkę z przyprawami i włóż ją do wrzącego sosu. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Od czasu do czasu mieszaj. Sos pomidorowy powinien zredukować się o połowę i zgęstnieć.
Krok 6
Dodaj sól morską, cukier i ocet winny. Gotuj przez kolejne 10–15 minut. Wyjmij torebkę z gazy z przyprawami. Gotowy ketchup wlać do wyparzonych słoików i zakręcić.
PRZYDATNE RADY
Domowy ketchup pomidorowy nie zawiera żadnych dodatków, które mogłyby zaszkodzić zdrowiu, ale zawiera dużo likopenu, który ma silne działanie przeciwzapalne.
PRZY OKAZJI
Ketchup pomidorowy przygotowany według tego przepisu i hermetycznie zamknięty można przechowywać w lodówce na „najcieplejszej” półce lub po prostu w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.