Kebab z makreli
gastronomia 6 czerwca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Być może nigdy wcześniej nie gotowałeś kebaba z makreli, ale jeśli zrobisz to raz, będziesz mile zaskoczony jego wykwintnym smakiem i przyjemną, gęstą konsystencją. Chociaż, jeśli się nad tym zastanowić, wybór takiej ryby do smażenia na otwartym ogniu jest dość oczywisty: jest tłusty i delikatny. To prawda, że niektórzy nie przepadają za zbyt intensywnym zapachem makreli, ale problem ten można łatwo rozwiązać, marynując ją przez długi czas w soku z cytryny, cebuli i czosnku. Cóż, potem wystarczy już tylko nawlec kawałki ryby na szaszłyki i smażyć je na grillu, aż będą całkowicie ugotowane (spoiler: zajmie to nieco ponad pięć minut!).
Złożoność: łatwo Kalorie: 474,66 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 48 godz Używany: 28,33 g/36,42 g/8,12PrażenieMarynowanieChłodzenieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyPiknikSKŁADNIKI NA 3 PORCJEŚwieża makrela 900 grWiśniowy pomidor 400 grCebula 3 szt.Czosnek 3 goździkiSok cytrynowy Halal z oleju roślinnego 100 mlPrzyprawa do ryb Granulowany cukier 1 łyżeczkaSól 1 łyżka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Na początek przygotuj marynatę do kebaba z makreli. Aby to zrobić, obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Obierz ząbki czosnku i pokrój je w plasterki.
Krok 2
Makrelę myjemy i kroimy: odcinamy ogon, płetwy i głowę. Usuń kręgosłup i kości, a także wnętrzności. Dokładnie opłucz mięso ryby i dokładnie osusz.
Krok 3
Cebulę włóż do dużej miski do marynowania makreli. Rybę pokroić w grube kawałki i ułożyć na wierzchu skórą do dołu. Posypać solą, cukrem i przyprawą do ryb (do smaku).
Krok 4
Na każdym kawałku makreli ułóż plasterki czosnku, skrop sokiem z cytryny i olejem roślinnym. Górę miski z makrelą w marynacie przykryj folią spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 5
Rozpal węgle na grillu i pozwól im dobrze się palić, aż na powierzchni pojawi się biały popiół. Kawałki makreli osuszamy ręcznikiem papierowym i nabijamy na patyczki do szaszłyków, na przemian z pomidorkami koktajlowymi i krążkami cebuli.
Krok 6
Grilluj kebab z makreli na grillu nad rozżarzonymi węglami przez około siedem minut. W tym czasie szaszłyki należy kilka razy obrócić. Podawaj kebab natychmiast.
PRZYDATNE RADY
Jeśli zamierzasz przyrządzić szaszłyki z mrożonej makreli, pozwól jej powoli się rozmrażać – najlepiej w lodówce. W takim przypadku ryba zachowa soczystość, a po usmażeniu okaże się bardzo delikatna.
PRZY OKAZJI
Kebab z makreli można podawać ze świeżymi ziołami lub z ziemniakami pieczonymi bezpośrednio w rozżarzonych węglach (każdą bulwę należy wcześniej zawinąć w folię).