Kebab w chlebie pita
gastronomia 6 czerwca 2023 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kebab w lawaszu w przeciwieństwie do klasycznej shawarmy jest łatwiejszy w przygotowaniu i wymaga mniej składników, ale smak jest po prostu pyszny i nie pozostawia nikogo obojętnym. Do kebaba nadaje się każde tłuste mięso (z wyjątkiem wieprzowiny). Jeśli Twoje mięso jest chude, dodaj tłuszcz osobno. Składniki mięsne można ze sobą łączyć, na przykład używać tłuszczu z kurczaka i wołowiny, ogona cielęcego i jagnięcego i tak dalej. Możesz także wziąć grubą siatkę i owinąć ją wokół już uformowanego kebaba. W tym przypadku nie ma potrzeby dodawania grubego ogona.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 917,39 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 13,52 g/52,52 g/102,57PrażenieNa grilluKuchnia tureckaDrugie danieLula kebabDanie głównePiknikSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDo kebaba w chlebie pita1 kg jagnięciny300 g tłuszczu z ogona300 g cebuli1 sztuka słodka papryka1 ostra papryczka (opcjonalnie)50 g pietruszki1 łyżeczka mielona kolendra1/2 łyżeczki mielony suszony czosnek3 arkusze cienkiego lawaszu ormiańskiegoadjika lub inny sos pomidorowysólświeżo zmielony czarny pieprzDo sosu250 g matsoni50-100 ml wody10 g kolendry4 ząbki czosnkusólmielona czerwona ostra papryka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sos przygotuj wcześniej, bo musi się zaparzyć. Czosnek przeciśnij przez praskę, kolendrę posiekaj nożem, te składniki dodaj do matsoni, soli i pieprzu, rozcieńcz zimną wodą do odpowiedniej konsystencji, dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki.
Krok 2
Mięso zagniatamy rękoma, tak aby nie było drobnych ości i drzazg, opłukujemy i kroimy na średnie kawałki. Przełóż przez maszynę do mięsa wraz z grubym ogonem, cebulą, słodką i ostrą papryką. Następnie pomiń drugi raz. Lepiej jest używać średniego grilla.
Krok 3
Za pomocą noża posiekaj liście i cienkie łodygi pietruszki i dodaj je do mięsa mielonego. Sól, pieprz, posyp czosnkiem w proszku i mieloną kolendrą. Zagniataj mięso mielone jak ciasto przez co najmniej 10 minut, wtedy kebab na pewno nie spadnie z szaszłyka. Następnie mięso mielone należy ubić, odbywa się to w celu uwolnienia nadmiaru powietrza z masy.
Krok 4
Mięso mielone podzielić na 6 części, z każdej części uformować kebab na patyku. Smażyć na grillu na złoty kolor, ciągle obracając. Gotowy kebab wyłożyć na talerz.
Krok 5
Rozłóż arkusz chleba pita na stole. Odsuwając się 2-3 cm od krawędzi, posmaruj chleb pita adżyką lub innym ulubionym sosem pomidorowym. Połóż kebab na wierzchu i dwukrotnie przekręć rurkę. Rurki ułożyć na drucianej kratce i smażyć na grillu na złoty kolor.
Krok 6
Gotowy kebab w chlebie pita pokroić na kilka kawałków. Na środku dużego naczynia umieść miskę sosu czosnkowego z matsoni, a wokół niej ułóż kawałki kebaba, przekrojoną stroną do góry. W razie potrzeby można ozdobić zielenią.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kebaba w chlebie pita nie trzeba smażyć na grillu, można go pokroić na 4-5 kawałków i nakłuć w miejscu, gdzie leży chlebek pita. Smażymy tylko przez krótki czas, aż na chlebie pita pojawi się złotobrązowa skórka.
PRZY OKAZJI
Kebab można przygotować nie tylko na grillu, ale także w zwykłym piekarniku, a nawet na patelni. Główną zasadą jest, aby nie rozgotować, aby mięso w środku pozostało soczyste.