Kawior zmiażdżyć w blenderze na zimę
Elena 17 sierpnia 2022 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Przygotowanie kawioru dyniowego za pomocą blendera na zimę nie będzie trudne, w efekcie otrzymasz doskonałą przekąskę, którą można posmarować pieczywo lub podać jako dodatek do każdego gorącego dania. A żeby było wyjątkowo smacznie, postaraj się znaleźć najsłodsze, mięsiste pomidory: to one są kluczem do sukcesu potrawy. W takim przypadku nie będzie konieczne dodatkowe słodzenie kawioru, jak to się czasem dzieje. A kolor przekąski będzie bardziej nasycony i jasny. Uwaga: zgodnie z tym przepisem do kawioru z dyni dodaje się kolendrę. Bardzo nam się podoba ten pomysł: nadaje potrawie bardzo ciekawy, pikantny smak i niepowtarzalny aromat.
Złożoność: łatwo Kalorie: 31,05 kcal/porcja Porcje: 24 Gotowanie: 40 minut Używany: 0,71 g/1,47 g/3,68MikserDusząc się, marniejącKuchnia białoruskaKuchnia rosyjskaKuchnia ukraińskaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 24 PORCJIcukinia – 1 kgpomidory – 300 gmarchewka – 200 gsłodka papryka – 300 golej roślinny – 30 mlmielona kolendra – 2 łyżeczki.mielona ostra czerwona papryka – 1/2 łyżeczki.sól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj warzywa do gotowania kawioru. Cukinię, pomidory, marchewkę i słodką paprykę myjemy. Jeśli cukinia jest młoda, nie musisz jej obierać. Owoce pokroić w kostkę.
Krok 2
Marchewkę na kawior obierz i zetrzyj na grubej tarce. Pomidory pokroić w kostkę. Paprykę słodką przekrój na połówki i usuń nasiona za pomocą przegródek. Miąższ pokroić w kostkę.
Krok 3
W dużym rondlu lub kotle o grubym dnie rozgrzej olej roślinny. Dodać przygotowane warzywa i mieszając smażyć 5 minut. Dodać kolendrę, sól i pieprz.
Krok 4
Wymieszaj składniki kawioru z dyni i gotuj na średnim ogniu bez pokrywki przez 15 minut. Nie zapomnij okresowo mieszać. Następnie zmiel zawartość patelni lub kotła za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 5
Pojemnik z kawiorem dyniowym postaw na małym ogniu. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 15 minut, mieszając. Gorący kawior z dyni wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i natychmiast zwinąć.
PRZYDATNE RADY
Kawior dyniowy można uzupełnić drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Zieloni należy dodać do już przygotowanej masy puree na ostatnim etapie gotowania.
PRZY OKAZJI
Aby lepiej przechowywać kawior z dyni, należy go umieścić w słoikach, sterylizować przez 10–15 minut, a następnie zwinąć. W takim przypadku przedmiot można przechowywać poza lodówką, ale po prostu w suchym, ciemnym miejscu.