Kawior z dyni na zimę jak w ZSRR
Maria Fedina 05 października 2024 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kawior dyniowy na zimę, podobnie jak w ZSRR, jest synonimem „tego samego” kawioru, który był popularny w każdym zakątku Związku Radzieckiego. Ten miękki, lekko słodki smak i delikatna konsystencja dobrze zapadają w pamięć każdemu, kto kiedykolwiek próbował kawioru ze szklanego słoiczka. Co ciekawe: pomimo zatwierdzonej receptury przedsiębiorstwa mogły opracować własne odmiany kawioru z cukinii, dzięki czemu zawartość słoików z nim w różnych częściach ZSRR mogła się nieznacznie różnić.
Dziś w Internecie można znaleźć także wiele przepisów na kawior „według GOST ZSRR”, a każdy z nich będzie inny. Ktoś jest przekonany, że radziecki przepis na kawior dyniowy koniecznie zawierał białe korzenie – pasternak, pietruszkę i seler, i to w ściśle określonych proporcjach. Inni natomiast gotują bez korzeni, kładąc nacisk na minimalną listę składników klasycznego kawioru z cukinii. Istnieją również dość nietypowe odmiany – z dodatkiem majonezu, które z jakiegoś powodu nazywane są również „GOST”. Ale w sowieckim przepisie na kawior z dyni zdecydowanie nie było majonezu.
Jeśli chcesz przygotować „ten sam” kawior „z ZSRR” w domu, postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku. Gwarantujemy nostalgię: powrót do przeszłości zaczyna się od pierwszej łyżki.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 551,99 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 6,71 g/30,97 g/60,91MikserKonserwowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWeganizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJICukinia 3 kgMarchew 1 kgCebula 1 kgRafinowany olej roślinny 300 grPasta pomidorowa 220 grGranulowany cukier 150 grSól 85 grOcet stołowy 9% 75mlMielony czarny pieprz Piment Pasternak Zielony Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Z podanej ilości składników otrzymasz około 5 litrów kawioru, dlatego przygotuj wcześniej 5 1-litrowych szklanych słoików wraz z pokrywkami. Sterylizuj słoiki i pokrywki w dogodny dla Ciebie sposób. Pozwól im wyschnąć.
Kawior z dyni na zimę według GOST ZSRR ()
Krok 2
Obraną cukinię pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Im mniejsze cięcie, tym szybciej cukinia osiągnie gotowość. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Cebulę pokroić w średnią kostkę.
Kawior z dyni na zimę według GOST ZSRR ()
Krok 3
Przygotuj głęboki rondel o grubych ściankach, brytfannę lub kocioł. Połóż patelnię na ogniu, dodaj rafinowany olej roślinny. Rozłóż marchewki, dodaj cukier i sól.
Kawior z dyni na zimę według GOST ZSRR ()
Krok 4
Wymieszać, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Dodać cebulę, delikatnie wymieszać i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka.
Kawior z dyni na zimę według GOST ZSRR ()
Krok 5
Dodać cukinię, ponownie delikatnie wymieszać, przykryć patelnię i dusić, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie, około 30-40 minut.
Kawior z dyni na zimę według GOST ZSRR ()
Krok 6
Gdy warzywa staną się miękkie dodać koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy bez przykrycia patelni około 10 minut. Część płynu powinna odparować. Wyłącz ogień i zmiksuj warzywa za pomocą blendera zanurzeniowego. W razie potrzeby dodaj przyprawy do smaku.
Kawior z dyni na zimę według GOST ZSRR ()
Krok 7
Kawior dyniowy zagotuj i gotuj, ciągle mieszając, przez około 15 minut. Uważaj, aby się nie poparzyć: podczas gotowania masa warzywna strzela we wszystkich kierunkach wrzącymi plamami.
Kawior z dyni na zimę według GOST ZSRR ()
Krok 8
Dodać ocet i wymieszać. Zamiast octu stołowego 9% w tym przepisie na kawior dyniowy według radzieckiego GOST można użyć kwasu octowego 70%. Oczywiście potrzeba go mniej. Na określoną ilość składników wystarczy 1,5 łyżeczki.
Kawior z dyni na zimę według GOST ZSRR ()
Krok 9
Wrzący kawior z dyni wlać do czystych, wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywkami. Odwróć słoiki do góry dnem, dobrze je zawiń i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Kawior z dyni na zimę według GOST ZSRR ()
PRZY OKAZJI
Smak kawioru dyniowego w dużej mierze zależy od jakości koncentratu pomidorowego. W sklepie wybieraj makarony bez dodatku skrobi, o udziale masowym substancji rozpuszczalnych co najmniej 25%, a najlepiej 40%.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli lubisz kawior dyniowy o „grzybowym” smaku, podczas gotowania dodaj białe korzenie i zioła. Obrane korzenie pasternaku (50% całkowitej masy korzeni), pietruszkę i seler posiekać i dodać na patelnię razem z marchewką. Na 3,5 kg cukinii potrzeba 70 g białych korzeni i 10 g zieleni.