Kawior z dyni
Olga Siutkina 19 lipca 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Dynia jest najbliższym krewnym cukinii. Robienie kawioru z tego ostatniego jest powszechną rzeczą, ale dlaczego nie spróbować z dyni? Aby to zrobić, można używać warzyw, które są już lekko przejrzałe. Kawior nie ucierpi z tego powodu w smaku. Dojrzałą dynię należy obrać, dzięki czemu kawior będzie znacznie delikatniejszy. Warzywa na kawior można smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Kawior z dyni nabierze świeżego smaku, innego niż zwykły kawior z cukinii, jeśli dodasz do niego liście selera.
Złożoność: łatwo Kalorie: 71,42 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 20 minut Używany: 1,78 g/2,24 g/11,70KolacjaPrzekąskaSKŁADNIKI NA 10 PORCJI2kg dyni1 średnia cebula2 dojrzałe pomidory2-3 ząbki czosnku3 łodygi selera (tylko liście)5–6 gałązek natki pietruszkiolej roślinny do smażenia30 ml octu stołowego (9%)1 łyżeczka Sahara1,5 łyżeczki sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wysterylizowane słoiki.
Krok 2
Umyj dynię, odetnij łodygę i szypułkę. W przypadku dojrzałych obierz skórę. Dynię pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.
Krok 3
Na patelni nagrzanej olejem podsmaż dynię, aż się lekko zrumieni. Ochłodzić gotową dynię.
Krok 4
Przewiń dynię przez maszynę do mięsa. Jeśli chcesz, aby kawior dyniowy był duży, możesz wybrać ruszt z odpowiednimi otworami do wałkowania.
Krok 5
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju roślinnym.
Krok 6
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Umieścić na patelni z cebulą i smażyć wszystko razem, aż płyn odparuje.
Krok 7
Drobno posiekaj czosnek i zioła.
Krok 8
Zwiniętą dynię włóż na patelnię z cebulą i pomidorami. Zamieszać.
Krok 9
Dodać czosnek, zioła, sól, cukier. Wymieszaj kawior z dyni. Gotuj wszystko razem przez 5-6 minut. Jeśli płynu jest dużo, gotuj tak, aby jak najbardziej odparował.
Krok 10
Wlać ocet, wymieszać, ponownie zagotować i włożyć kawior do wysterylizowanych słoików. Zamknąć pokrywkami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Dynię można piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Przed pieczeniem posyp dynię olejem roślinnym.