Kawior z dyni

Kawior z dyni

Jewgienija Smirnowa 10 października 2019 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałKawior z dyni Do przepisu

Świetny przepis na kawior z dyni! Bardzo „wygodna” opcja przygotowania kawioru – naprawdę mi się podobała! Smak to rozkosz! Zapraszamy po tych, którzy wciąż mają na balkonie ogromne cukinie i brzydzą się swoją obecnością. Uwierz mi, ten kawior nie zostanie z Tobą na długo)

Złożoność: przeciętny Kalorie: 270,85 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina 30 minut Używany: 5,13 g/10,97 g/37,77PustyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 10 PORCJIcukinia 3 kgcebula 1 kgmarchewka 1 kgpasta pomidorowa 250 gsól 1,5 łyżki.cukier 1 łyżka.kwas cytrynowy 1 łyżeczka.rafinowany olej roślinny 100 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Sterylizuj słoiki w wygodny sposób. Jeśli cukinia jest młoda, po prostu ją umyj i pokrój na półpierścienie. Jeśli jest już „zestarzały”, umyj go, obierz, przekrój na pół, usuń wnętrzności i nasiona. Pokrój również w półpierścienie

Krok 2

Pokrojoną cukinię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej w 1 warstwie. Cukinię pieczemy około godziny – powinna być miękka i lekko zarumieniona. Piekłam w trybie konwekcyjnym.

Krok 3

Zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę. Przepuściłam przez malakser zarówno marchewkę, jak i cebulę – warzywa zostały pokrojone w 1 minutę, niezwykle wygodne!

Krok 4

W czasie gdy cukinia się piecze, w dużym rondlu (ja mam 10 litrów) rozgrzewamy oliwę, dodajemy marchewkę i cebulę i smażymy, od czasu do czasu mieszając, na lekko złoty kolor.

Krok 5

W stacjonarnym blenderze zmiksuj smażoną cebulę i marchewkę na gładką masę. Przełóż puree z powrotem na patelnię.

Krok 6

To samo zrób z pieczoną cukinią – zmiel w blenderze na gładką masę. Na patelnię z puree cebulowo-marchewkowym dodajemy puree z cukinii.

Krok 7

Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier, kwas cytrynowy. Postaw patelnię na małym ogniu i gotuj, mieszając, przez około 15 minut. Tutaj naprawdę potrzebne jest sito ochronne – podczas gotowania „puree” zaczyna niebezpiecznie „pluć” – uważaj, aby się nie poparzyć.

Krok 8

Gotowy kawior przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, ostudzić do temperatury pokojowej i przechowywać w chłodnym miejscu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja