Kawior z dyni
Do przepisu
Pietruszkę można zastąpić dowolnymi innymi ziołami: koperkiem, kolendrą, bazylią, estragonem.
Złożoność: łatwo Kalorie: 63,34 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 1,08 g/3,84 g/5,95PiekarnikKonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2 kg cukinii 300 g słodkiej czerwonej cebuli 4 ząbki czosnku 1 mała pęczek pietruszki 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 80 ml octu jabłkowego nierafinowany olej słonecznikowy świeżo zmielony czarny pieprz sól Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię w razie potrzeby obierz, posiekaj grubo, piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości, około 20 minut. Następnie drobno posiekaj.
Krok 2
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozgnieć, obierz i drobno posiekaj. Z pietruszki usuń łodygi (nie będą tu potrzebne), a liście drobno posiekaj.
Krok 3
Obniż pomidory na 1 minutę. we wrzącej wodzie, następnie spłucz zimną wodą i ostrożnie obierz ze skórki. Miąższ wraz z rdzeniem pokroić w drobną kostkę.
Krok 4
Miąższ bakłażana wymieszać z cebulą, czosnkiem i pomidorami, solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki i doprawić octem, solą, pieprzem i oliwą do smaku.
Krok 5
Podziel powstałą mieszaninę na wysterylizowane słoiki, umieść słoiki na drucianej kratce w rondlu. Zalać wodą do wysokości wieszaków, zagotować, pasteryzować 40 minut. Następnie zamknij słoiki.