Kawior z cukinii z trzech warzyw
Yuna 06 sierpnia 2020(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Bardzo smaczny kawior dyniowy można przygotować z zaledwie trzech warzyw – cukinii, pomidorów i cebuli. Warzywa z własnego ogródka są aromatyczne i soczyste, dlatego danie po prostu nie może nie być pyszne. W moim kawioru dyniowym nie ma marchewki, słodkiej papryki ani czosnku. Kawior z dyni można zamknąć w słoikach lub można go tak po prostu zjeść.
Złożoność: łatwo Kalorie: 121,93 kcal/porcję Porcje: 12 Używany: 2,41 g/2,85 g/21,73GotowanieDusząc się, marniejącKuchnia rosyjskaPustyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 12 PORCJIcukinia 2 kgcebula 0,5 kgpomidory 1,5 kgsól 0,5 łyżki.cukier 5 łyżek.czarny pieprzostra czerwona paprykachmeli-suneliolej roślinny do smażenia cebuliliść laurowy 2 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię obrać ze skórki i nasion, zetrzeć na grubej tarce. Dodaj trochę soli i pozostaw na 15 minut. Wyciśnij płyn z cukinii. Odsączoną cukinię włóż na patelnię i włącz ogień. Cukinię należy chwilę poddusić, aż stanie się miękka.
Krok 2
Cebulę posiekaj i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 3
Obrane pomidory pokroić losowo i włożyć do kotła, w którym będzie gotowany kawior. Doprowadź do wrzenia, usuń pianę i gotuj przez 10 minut, aż kawałki pomidorów będą miękkie.
Krok 4
W przecierze pomidorowym umieść duszoną cukinię i smażoną cebulę. Mieszaj i doprowadzaj do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30-40 minut. Uważaj, kawior może się rozpryskać! Gdy będziesz zadowolony z grubości kawioru, dodaj przyprawy, sól i cukier. Gotuj przez kolejne 10 minut. Gorący kawior z dyni przełóż do słoików, zamknij pokrywką, odwróć i zawiń, aż ostygnie.