Kawior z cukinii w powolnej kuchence

Kawior z cukinii w powolnej kuchence

Oksana Matwiejewa 04 sierpnia 20150,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzKawior z cukinii w powolnej kuchence Do przepisu

Moja rodzina bardzo lubi kawior z cukinii, kupowaliśmy go w sklepie. W tym roku posadziłam w domku letniskowym mnóstwo cukinii i teraz zastanawiam się, co zrobić ze zbiorami. Postanowiłam sama spróbować ugotować kawior na zimę, przejrzałam kilka stron poświęconych gotowaniu w Internecie i ugotowałam go po swojemu.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 1 godzina 30 minutMulticookerPrażenieDusząc się, marniejącKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukinia (obrana i usunięta z nasion, w moim przypadku cukinia) – 2 kgduże marchewki – 2 szt. lub 200-250 gduża cebula – 2 szt. lub 150-200 golej roślinny – 100 gpasta pomidorowa – 3 łyżki. l. lub 240 grmielony czarny pieprz – 0,5 łyżeczki.mielone ziele angielskie – 0,5 łyżeczki.suszony korzeń pietruszki – 1 łyżeczka.cukier granulowany – 1 łyżeczka.sól do smaku, ale nie mniej niż 0,5 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cukinię umyć, usunąć skórkę i nasiona, pokroić w kostkę lub małe kawałki.

Krok 2

Przygotowujemy multicooker. Do miski wlać olej roślinny i dodać posiekaną cukinię. Włącz tryb „smażenia”, wybierz temperaturę 120 C i czas 30 minut. Smażyć przy zamkniętej pokrywie.

Krok 3

W tym czasie obierz cebulę i marchewkę. Trzy marchewki na grubą tarkę, cebulę pokroić na półpierścienie.

Krok 4

Otwórz multicooker, dodaj warzywa do cukinii, wszystko dokładnie wymieszaj. Kontynuujemy smażenie przy zamkniętej pokrywie, aby zapewnić równomierne smażenie warzyw, regularnie mieszaj.

Krok 5

Po zakończeniu programu „smażenia” wyłącz multicooker i odstaw na 15 minut, aby trochę ostygł i przestał „bulgotać”. Następnie warzywa przekładamy do głębokiego rondla i rozdrabniamy blenderem zanurzeniowym do uzyskania jednorodnego puree.

Krok 6

Do powstałego puree dodać przecier pomidorowy i przyprawy, cukier, sól do smaku i wszystko dokładnie wymieszać (użyłam do tego celu blendera).

Krok 7

Włóż kawior z powrotem do miski multicookera, zamknij pokrywkę i włącz program „gulasz” na 1 godzinę. W trakcie trwania programu przygotowujemy (sterylizujemy) słoiki. Gotowy kawior wkładamy do słoików, zamykamy sterylnymi pokrywkami i „zawijamy” w koc na jeden dzień, aż słoiki całkowicie ostygną. Z podanej ilości produktów wyszło mi nieco ponad 2 litry. Ponieważ pierwszy raz robię taki kawior, przechowam go w lodówce do jesieni, a potem wyjmę na balkon.

UWAGA DO GOSPODARKI

Gęstość i ilość uzyskanego kawioru zależy od rodzaju cukinii i jej soczystości.

PRZYDATNE RADY

Jeśli nagle program „gaszenia” się zakończy i nie miałeś czasu na przygotowanie słoików, możesz pozostawić go w trybie „ogrzewania”, ale nie dłużej niż 30 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja