Kawior z cukinii w kuchence mikrofalowej
Anton 11 sierpnia 20154,33 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Szybki sposób na ugotowanie ulubionego dania w kuchence mikrofalowej.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 5 minutMikserMikrofalowyKonserwowanieDla paryDusząc się, marniejącKuchnia rosyjskaKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIcukinia -2 szt. (oczyszczony)cebula – 1 szt.marchewki – 1 szt. średni rozmiarpomidor-1 szt.olej roślinny – 5 łyżek. l.sól, pieprz (do smaku). Do przypraw lubię dodać 1 gałązkę tymiankuczosnek – 4 ząbkicukier Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Marchewkę i cebulę pokroić w średnią kostkę i umieścić w szklanym naczyniu przystosowanym do kuchenki mikrofalowej. Pozostaw na 7 minut w temperaturze max. moc.
Krok 2
Cukinię również pokroić w kostkę. Pomidor też (ale najpierw zalej go wrzątkiem, żeby zdjąć skórkę). Włóż ponownie do piekarnika na 8 minut.
Krok 3
W międzyczasie w rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i gałązkę tymianku. Gdy tylko zacznie wrzeć, natychmiast zdejmij z pieca.
Krok 4
Do duszonych już warzyw wlać olej. Sól i pieprz. Jeśli uważasz, że nie ma wystarczającej ilości płynu, dolej trochę wody. I ponownie wstawiamy do piekarnika na około 8-10 minut. Zobaczysz, że warzywa będą miękkie. Wszystko zależy od mocy kuchenki mikrofalowej.
Krok 5
Następnie ostudź ten „gulasz”, przełóż go do osobnej miski i zmiksuj blenderem. Możesz użyć robota kuchennego, ale blender sprawi, że kawior będzie przestronny.
Krok 6
Cóż, ostatnim krokiem jest umieszczenie go w wysterylizowanych słoikach i zakręcenie. Życzę wszystkim smacznego!
PRZYDATNE RADY
Sterylizuj słoiki i pokrywki przez około 10 minut za pomocą pary.